Dibuixa el Planetari


​​​​​​​

Des del Planetari de Castelló, us convidem a gaudir d'un matí diferent, dibuixant el Planetari, al costat de la mar.

La I Edició de “Dibuixa el Planetari” tindrà lloc el proper 20 de juliol de 2024 de 10.00 a 13:00h en les Instal·lacions del Planetari (zona exterior).

Podran participar en aquesta activitat els xiquets i xiquetes amb edats compreses entre els 6 i els 12 anys. Es diferenciaran 2 categories a l'hora de valorar els treballs: grup 1 de 6 a 9 anys i grup 2 de 10 a 12 anys. Es premiarà als 3 millors treballs-dibuixos de cada categoria.

L'activitat consistirà a dibuixar, pintar, il·lustrar…el Planetari i les seues instal·lacions exteriors. Es valorarà positivament, l'originalitat, tècnica i ús del color.

Els participants rebran un KIT DE DIBUIX dins d'un “saquet” commemoratiu+ kit supervivència (aigua i gorra Planetari)

Per a participar en l'activitat caldrà fer una inscripció prèvia a través de Eventbrite. (el nombre màxim de participants serà de 100). Les inscripcions s´obren el dia 28 de junio a les 0:00h i es tancaran el dia 17 de juliol a les 10:00h.

II Cicle de Cinema de Ciència-ficció

II cicle de cinema de ciència ficció.
​​​​​​​Aquest estiu tenim la II edició del Cicle de Cinema de Ciència-ficció. Tindrem 5 pel·lícules durant juliol i agost amb la temàtica "La ciència en la ciència-ficció"

​​​​​​​Després de cada pel·lícula hi haurà un breu col·loqui.

Les pel·lícules es projectaran en castellà. ​​​​​​​Aquesta activitat està dirigida al públic general a partir de 14 anys. En totes les pel·lícules l'aforament està limitat, l'activitat és gratuïta i no es requereix inscripció prèvia, però serà necessari passar per taquilla a recollir la invitació.

Els títols i les dates d'aquesta edició són:

  • [divendres 5 de juliol, 18 h] EL PLANETA PROHIBIDOPoster "El planeta prohibido"


    El planeta prohibido (títol original: ​​​​​​​Forbidden Planet) és una pel·lícula de ciència-ficció estatunidenca de 1956, dirigida per Fred M. Wilcox i protagonitzada per Walter Pidgeon, Anne Francis i Leslie Nielsen. Constitueix la primera aparició de Robby, el robot.

    La trama és una recreació de La tempesta, obra teatral escrita per William Shakespeare en 1611, ambientada en l'era espacial,​ tal com els mateixos autors van reconéixer després de l'estrena de la pel·lícula.

    ​​​​​​​La tripulació d'una nau estel·lar en el segle XXIII investigarà el silenci de la colònia d'un planeta llunyà, només per a trobar dos supervivents, un robot poderós i el secret mortal d'una civilització perduda.​​​​​​​

  • [divendres 19 de juliol, 18 h] ATMÓSFERA CERO


    Poster "Atmósfera cero"​​​​​​​Atmósfera cero (títol original: Outland) és una pel·lícula britànica de 1981 dels gèneres de suspens i ciència-ficció amb guió i direcció de Peter Hyams, i amb actuació de Sean Connery, Peter Boyle, Kika Markham, Frances Sternhagen i Angelique Rockas.

    L'argument d'Atmosfera cero té moltes similituds amb el de la pel·lícula del gènere western High Noon (Només davant el perill / A l'hora assenyalada).

    Un agent federal destinat a una colònia minera a la lluna de Júpiter, Io, descobreix una conspiració de contraban de drogues. No rep cap ajuda dels treballadors ni de les autoritats quan es veu assenyalat com a assassí.​​​​​

  • [divendres 2 d'agost, 18 h] 2010: ODISEA DOS
    Poster "2010: Odisea dos"
    ​​​​​​2010: The Year We Make Contact (coneguda a Espanya com 2010. Odisea dos) és una pel·lícula estatunidenca de ciència-ficció de 1984, dirigida per Peter Hyams, basada en la novel·la 2010: Odissea dos, d'Arthur C. Clarke. Tant la pel·lícula com la novel·la són la continuació de la pel·lícula 2001: A Space Odyssey, de 1968.

    ​​​​​​​Una expedició conjunta dels EUA i la Unió Soviètica és enviada a Júpiter per a saber què va passar amb el Discovery i amb HAL. Els soviètics han construït una nau espacial que arribarà un any abans que la planejada Discovery II. Pel fet que els estatunidencs són experts en els sistemes de la computadora HAL 9000, però els soviètics poden portar tripulació abans que la nau Discovery s'estavelle contra la lluna Io, es decideix enviar una tripulació conjunta a Júpiter en la nau espacial soviètica Alexei Leónov.

  • [divendres 16 d'agost, 18 h]  GRAVITY

    Gravity és una pel·lícula britanicoestatunidenca de ciència-ficció de 2013, dirigida, produïda, coescrita i coeditada per Alfonso Cuarón. Guanyadora de 7 premis Oscar de l'acadèmia, el guió va ser escrit pel mateix Cuarón i el seu fill Jonás. Està protagonitzada per Sandra Bullock i George Clooney, i la seua estrena va ser el 4 d'octubre de 2013 als Estats Units.

    Dos astronautes intenten sobreviure després d'un accident que els deixa aïllats en l'espai. La doctora Ryan Stone (Sandra Bullock) és una especialista en la seua primera missió a bord del transbordador espacial Explorer. Està acompanyada pel veterà astronauta Matt Kowalski (George Clooney), que està al comandament de la seua última missió, abans de retirar-se.

  • [divendres 23 d'agost, 18 h] APOLLO 13
    ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
    ​​​​​​​Apollo 13 és una pel·lícula estatunidenca de 1995 que relata els problemes de la fallida missió lunar de l'Apollo 13. La pel·lícula és una adaptació lliure de la novel·la Lost Moon, escrita per Jim Lovell (el comandant de la missió Apollo 13) i Jeffrey Kluger. Va ser adaptada per William Broyles Jr. i Al Reinert, dirigida per Ron Howard i protagonitzada per Tom Hanks en el paper de Jim Lovell. La pel·lícula conté una de les frases més famoses del cinema: «Houston, tenim un problema», inclosa com a núm. 50 en AFI's 100 anys... 100 frases, una relació de les frases més famoses del cinema segons l'American Film Institute.

    ​​​​​​​La NASA ha d'idear una estratègia per a retornar l'Apollo 13 a la Terra sense problemes, després que la nau patisca danys interns massius, que posen en perill la vida dels tres astronautes a bord.

Jocs de taula de ciència

Jocs de taula de ciència
​​​​​​

Vine i descobreix el món de la ciència a través dels jocs de taula. Experimenta, resol problemes i diverteix-te amb les emocionants aventures que tenim preparades per a tu.

Es tracta d'una activitat gratuïta per a públic juvenil de 13 a 17 anys (amb la possibilitat de jugar també per als progenitors). L'aforament està limitat, la inscripció prèvia és necessària encara que l'activitat siga gratuïta. Les inscripcions es realitzaran a través de la pàgina web eventbrite.es fent click als enllaços següents segons el dia.

» Inscripció jocs del dissabte 13 de juliol, 11h (jocs amb química)
» Inscripció jocs del dissabte 10 d'agost, 11h (jocs de vida)
​​​​​» Inscripció jocs del dissabte 24 d'agost, 11h (jocs de la Terra i de l'espai)

Encara que poden afegir-se jocs semblants alguns dels jocs que jugarem els diferents dies seran:

  • [dissabte 13 de juliol, 11 h] JOCS AMB QUÍMICA

    ​​​​​​​
    ​​​​​​​Periodic, el joc dels elements. ​​​​​​​En Periodic, usaràs l'energia per a activar tendències periòdiques (com "Disminuir la massa atòmica" o "Augmentar els radis atòmics") i maniobrar estratègicament a través de la taula periòdica, "descobrint" elements per a aconseguir punts.

    Subatomic, el joc de construcció.
    ​​​​​​​Joc de formació de mall en el qual els/les jugadors/as competeixen per a construir una sèrie d'elements atòmics disponibles.

  • [dissabte 10 d'agost, 11 h] JOCS DE VIDA

    ​​​​​​​Genotype. Joc de tauler en el qual sereu ajudants del gran genetista Mendel i haureu de competir entre vosaltres per a recopilar dades experimentals sobre plantes de pésols.

    Cellulose. Joc de Biologia Cel·lular Vegetal és un joc de taula amb el qual et transportaràs a l'interior de les parets d'una cèl·lula vegetal. Desenvolupa la vida mitjançant processos cel·lulars com ara la fotosíntesi i la respiració cel·lular per a contribuir a la vitalitat de la cèl·lula en la qual habites.

  • [dissabte 24 d'agost, 11 h] JOCS DE LA TERRA I DE L'ESPAI

    ​​​​​Cascadia. Joc de tauler en el qual els/les participants competiran per aconseguir l'entorn més heterogeni de tot el Nord-oest del Pacífic. Per a això, mesclaran llosetes d'hàbitat i fitxes de fauna salvatge per a crear el seu propi paisatge. Cada partida de Cascadia presenta combinacions d'objectius de puntuació únics vinculats a una de les cinc espècies de fauna.

    La búsqueda del Planeta X. Des de 2016, els astrònoms han estat buscant un planeta remot que explique les òrbites úniques dels objectes del Sistema Solar. Al límit del nostre sistema solar… pot ser que hi haja un planeta rondant. En aquest joc competitiu de lògica, assumeixes el paper d'un astrònom: has de sondejar el cel nocturn i tractar de deduir la ubicació d'aquest planeta ocult. Seràs capaç de localitzar l'anomenat Planeta X?

Planetallers - estiu 2024

Aquests mesos de juliol i agost de 2024 tindrem tallers infantils de dimarts a divendres, a les 18 h, però separem els públics a qui estan dirigits en dos grups dins del públic infantil. Els tallers dels dimarts i dijous seran per a edats d'entre 4 i 8 anys i els de dimecres i divendres d'entre 9 i 12 anys.

En tots els casos l'aforament està limitat, la inscripció prèvia és necessària i l'activitat és gratuïta. Les inscripcions es realitzaran a través de la pàgina web eventbrite.es.

Planetallers i altres - juny 2024

Aquest mes de juny de 2024 tindrem tallers infantils els diumenges a les 11 h, però també activitats per als majors. En tots els casos l'aforament està limitat, la inscripció prèvia és necessària i l'activitat és gratuïta. Les inscripcions es realitzaran a través de la pàgina web eventbrite.es.

  • [diumenge 2 de juny, 11 h] DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

    Planetaller 02-06-2024 Dia del Medi AmbientCelebrarem el Dia Mundial del Medi Ambient mentre explorem la importància de cuidar el nostre planeta. Descobrirem com podem protegir la biodiversitat, conservar els recursos naturals i promoure pràctiques sostenibles per a un futur més verd.

    Destinataris: públic infantil; duració: 1 hora
     
  • [diumenge 9 de juny, 11 h] DIA MUNDIAL DELS OCEANS

    Planetaller 09-06-2024 Dia dels oceansEn el Dia Mundial dels Oceans explorarem la fascinant vida marina i la importància de conservar els nostres oceans. Aprendrem sobre la biodiversitat marina, els ecosistemes costaners i les mesures que podem prendre per a protegir i preservar els nostres valuosos oceans per a les generacions futures.

    Destinataris: públic infantil; duració: 1 hora
     
  • [dissabte 15 de juny, 11 h] TALLER SOLARIGRÀFICS

    Taller 15-06-2024 Solarigrafia: crea la teua càmera solarigràfica
    La solarigrafia és una tècnica que permet l'obtenció d'imatges que mostren el recorregut aparent del Sol en forma de línies en l'esfera celeste, mitjançant la utilització de materials reciclats i tècniques fotogràfiques i astronòmiques. En aquest taller podrem construir les càmeres amb què s'obtenen les solarigrafies, a més d'aprendre a processar-les per a obtindre imatges.

    Destinataris: taller NO infantil; duració: 1 hora​​​​​​​​​​​​

  • [diumenge 16 de juny, 11 h]  VALENTINA TERESHKOVA
    Planetaller 16-06-2024 Dia del Medi Ambient
    Taller en homenatge a Valentina Tereshkova, la primera dona que va viatjar a l'espai el 16 de juny de 1963. Descobreix el seu impacte en l'exploració espacial i com la seua valentia va obrir noves fronteres a la ciència astronauta.

    Destinataris: públic infantil; duració: 1 hora
    ​​​​​​​
  • [dissabte 22 de juny, 11:15 h i 12:15 h] OBSERVACIÓ SOLAR
    ​​​​​​​

    Observació Solar (22/6/2024)L'any passat vam començar una sèrie d'observacions solars que duem a terme l'últim dissabte de cada mes. Per a això, utilitzem tant l'observació directa amb el nostre nou telescopi solar i filtres especialment dissenyats per a una observació segura com l'observació indirecta amb la imatge projectada sobre pantalla.

    L'activitat es realitzarà en dos torns (a les 11:30 h i a les 12:30 h) amb 15 participants en cadascun. No hi ha limitacions per edat, com sí que ocorre en els nostres planetallers infantils.

    » Inscripció torn 11:15 h
    » Inscripció torn 12:15 h​​​​​​
     
  • ​​​[dissabte 22 de juny, 13 h] PLANETARI EN VIU
    ​​​​​​​​​​​​​​​​​Planetari en viu del 22/juny/2024
    ​​​​​​​​​​​Tal com fem des de l'estiu passat, hem programat una projecció de planetari en viu gratuïta a les 13 h, en la qual el nostre personal s'encarregarà de realitzar un recorregut pel cel des de la cúpula, en comptes de les projeccions "fulldome" habituals.

    No és necessari inscriure-s'hi prèviament, però sí que cal recollir la invitació en la taquilla mitja hora abans de la projecció.

    Destinataris: públic general; duració: 45 minuts

  • [diumenge 23 de juny, 11 h] DIA INTERNACIONAL DE LA DONA EN L'ENGINYERIA

    Planetaller 23-06-2024 Dia de la dona en l'enginyeriaTaller especial en commemoració del Dia Internacional de la Dona en l'Enginyeria, celebrat per a destacar el paper crucial de les dones en aquest camp. Explorarem els èxits de les dones enginyeres i com han contribuït a l'avenç de la ciència i la tecnologia.

    ​​​​​​​Destinataris: públic infantil; duració: 1 hora​​​​​​​

  • ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​[diumenge 30 de juny, 11 h] DIA INTERNACIONAL DE L'ASTEROIDE
    ​​​​​​​
    ​​​​​​​Planetaller 30-06-2024 Dia de l'Asteroide​​​​​​​Taller especial dedicat al Dia Internacional de l'Asteroide, celebrat el 30 de juny en commemoració de l'impacte de l'asteroide Tunguska el 1908. Explorarem com els asteroides poden representar un perill per al nostre planeta i què hi podem fer. Aprendrem sobre la ciència dels asteroides, com es formen i per què és important monitoritzar-los.

    ​​​​​​​Destinataris: públic infantil; duració: 1 hora​​​