23/01/2025

23 de gener de 2025.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha arreplegat aquesta vesprada el distintiu de “Active Running Cities” per a la ciutat de Castelló, en un acte que ha tingut lloc en la seu del Comité Olímpic Espanyol (COE) a Madrid. Un acte que s'emmarca dins de la celebració de la Fira Internacional de Turisme (Fitur). En aquest acte han participat també el president del COE, Alejandro Blanco, així com el president de la Reial Federació Espanyola d'Atletisme, Raúl Chapado, qui ha lliurat el distintiu, o Marcos Moreno, manager de Ciutat Activa i Esport de TECH friendly, entre altres.
L'alcaldessa de Castelló ha volgut posar l'accent en primer lloc en què “Castelló va ser la primera ciutat a signar i adherir-se a ‘Active Running Cities’, distintiu que atorga la Reial Federació Espanyola d'Atletisme a ciutats que faciliten la pràctica de l'esport i l'activitat física en entorns urbans. Això demostra el compromís de l'Ajuntament amb l'esport com a element transformador de la nostra societat a tots els nivells”.
La primera edila també ha insistit que “Castelló és un referent a nivell mundial si parlem d'atletisme i el món de les carreres en general, comptant amb un club com és el Platges de Castelló, que és millor club en la història a nivell nacional i d'Europa, però amb aquesta aliança anirem de bracet perquè la capital de la Plana se situe encara més en l'elit mundial com a promotora de l'activitat física a través de la pràctica de l'atletisme i el ‘running’”.
Carrasco ha compartit que aquest reconeixement “és una oportunitat i suposa una motivació més per a continuar convertint a la nostra ciutat en una veritable capital de l'esport. El nostre calendari compta amb cites de nivell internacional, com la nostra Marató bp Castelló i el 10 k FACSA, que es disputen dins de menys d'un mes, o la 40 edició de la nostra Mitjana Marató que es disputarà aquest diumenge. Però també comptem amb carreres i marxes solidàries, on l'Esport i l'atletisme s'uneix a les causes més socials, esport escolar per a ensenyar hàbits i un estil de vida saludable en l'edat més primerenca; i també per a la nostra Gent gran, promovent l'envelliment actiu, perquè invertir en esport és invertir en salut”.
La primera edila ha apuntat també que “Castelló sembla haver sigut dissenyada per a la pràctica de l'atletisme i les carreres per la seua orografia, que combina pla i muntanya; pel seu clima benigne, perquè a Castelló es pot eixir a córrer, a practicar qualsevol tipus d'esport durant tot l'any, per terra, mar i aire, perquè comptem fins i tot amb un dels millors aeròdroms d'Espanya. Perquè gaudim uns 300 dies de sol a l'any i perquè comptem amb instal·lacions esportives i espais urbans com les Rondes i els parcs adaptats a la pràctica del running urbà, igual que passarel·les i senderes a les nostres platges, on cada dia són milers les persones que ixen a córrer”.
El millor lloc per a córrer i practicar esport
Referint-se al sector turístic, Carrasco ha assegurat que “Castelló és el lloc ideal per a córrer tant per als castellonencs com per a qualsevol persona, qualsevol turista o col·lectiu que ens visite amb els seus equips o en família. I són molts els clubs esportius i també atletes que venen a Castelló per a preparar les seues competicions, en considerar-ho un lloc ideal per les seues característiques, per eixe bon temps, per eixa tradició esportiva de la nostra ciutat i per eixe acolliment. I aquesta aposta ens va fer ser nomenats Ciutat Europea de l'Esport en 2012”.
“La ciutat de Castelló compta amb totes les característiques per a ser una ciutat dedicada on el “*running” tinga protagonisme. Perquè som una veritable “Active *Running *Cities”, i continuem fomentant l'activitat física i el benestar de la ciutadania. Per a això estem també implementant una Pla Director d'Instal·lacions Esportives, millorant diferents recintes esportius de la nostra ciutat”, ha ressaltat.
Impacte econòmic
Carrasco s'ha referit també a l'impacte positiu del binomi deporte i turisme. “Es tracta d'una activitat estratègica per a la nostra ciutat, tant pel seu efecte *desestacionalizador, atraient a gent tot l'any i no sols a l'estiu, amb un calendari esportiu que compta amb més de 200 propostes de primer nivell aquest 2025, com pel propi impacte econòmic que tenen, siga a través de les reserves en hotels i el sector de l'hostaleria o en les compres que es realitzen en els nostres comerços, generant també ocupació i benestar”.
La primera edila ha ressaltat que “per a aconseguir que les nostres ciutats siguen més actives, més sanes, més saludables, és imprescindible posar a l'esport en el més immediat de l'agenda política de les institucions. Això és precisament el que fem des de l'Ajuntament de Castelló i el camí que continuarem corrent i recorrent”.