09/10/2024
09 d'octubre de 2024.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha presidit aquest matí l'acte de lliurament dels Premis Valencià de l’Any que organitza la Fundació Huguet. Un acte que ha tingut lloc en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Castelló i que ha comptat també amb la presència del regidor de Relacions Institucionals i president del Patronat de la Fundació, Vicent Sales, així com la de la regidora de Cultura, María España.
Enguany s'han entregat, com és habitual, els premis corresponents a l'any 2023, que després d'acord del Patronat de la Fundació Huguet han sigut el de Valencià de l’Any per a Pep Òria Martínez, en reconeiximent del seu treball per a recuperar la música de ‘dolçaina’ de la festes de Castelló i la seua transmissió a través de les escoles de dolçaina.
Així mateix, ha rebut també el Premi Valencià de l’Any 2023 el Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, creat pel professor Manuel Sanchis Guarner en aquest cas per la seua labor creat per Manuel Sanchis Guarner, per la seua contribució, durant quasi mig segle, a l'estudi i difusió de la llengua valenciana. El premi ha sigut arreplegat pel seu director, Vicent Josep Escartí.i Rosa Agost, directora d’aquesta entitat a la Universitat Jaume I de Castelló.
D'altra banda, el grup de música valencià “Zoo” ha sigut reconegut amb el premi ‘Gaetà Huguet’ que atorga l'entitat, pel seu espectacle musical ‘Llepolies’ que va ser capaç d'omplir recintes com el WiZink Center de Madrid o el Palau Sant Jordi de Barcelona. En aquest cas ha sigut Toni Sánchez, com a membre del grup, qui ha arreplegat el guardó de mans de l'alcaldessa, Begoña Carrasco.
Suport a la cultura i riquesa lingüística de Castelló
L'alcaldessa ha posat l'accent en si discurs que “l'Ajuntament de Castelló sempre farà costat a la promoció i defensa de la nostra llengua, com un dels símbols de la nostra cultura”
“Som la ciutat de ‘Les Normes de Castelló’ i seu d'un bon nombre d'institucions i col·lectius que treballen per la difusió del valencià a l'àmbit educatiu, social i cultural. Perquè a Castelló, sumem. I a Castelló celebrem també el nostre patrimoni i riquesa lingüística” ha assegurat.
La primera edila ha insistit que “hui, 9 d'Octubre, renovem eixe compromís amb la llengua i la cultura valencianes que és part indivisible, irrenunciable d'aquesta ciutat i d'aquest Ajuntament”.
Una terra de músics
També ha destacat en la seua intervenció la importància de la música per a la societat castellonenca i valenciana, recordant que “la la nostra terra, és terra de músics. Una música que és element transformador, que inspira, transmet sentiments i connecta amb la societat d'una manera que poques altres activitats humanes poden fer”.
Així, Carrasco ha agraït “als qui fan possible eixe sentiment, com Pep Òria, una de les cares més recognoscibles del panorama musical i cultural castellonenc a través de la seua labor de difusió i ensenyament de la ‘dolçaina’”.
La primera edila ha continuat assegurant que “quan escoltem una ‘dolçaina’, estem escoltant la veu del poble valencià. Un instrument que anomena i convoca a la festa, i que acompanyat pel tabalet, qualsevol circumstància digna de celebració. I precisament en aquest 9 d’Octubre, des de l'Ajuntament de Castelló hem fet un homenatge especial a les colles de dolçainers i tabaleters de la nostra ciutat com a part essencial de la cultura popular”.
Música com a reivindicació i difusió del valencià
La primera edila ha posat l'accent que “la música han contribuït també a la reivindicació i difusió de la llengua i la cultura valencianes. I en els últims anys són molts els exemples de grups que han aconseguit importants èxits cantant en valencià. Però pocs com ho han fet Zoo, omplint els principals auditoris i recintes d'Espanya. Demostrant que la llengua, que les llengües, sumen”.
“Segur és una carrera inspiradora per a una nova fornada de músics i bandes que venen ja darrere”, ha dit.
Begoña Carrasco també ha transmés la seua felicitació als responsables del Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. “El vessant acadèmic ha de ser també reconeguda per les institucions i més si té la trajectòria i el prestigi d'aquesta. Des de la Fundació Huguet i l'Ajuntament de Castelló donem suport a aquesta tasca. El seu assessorament i les seues investigacions, són imprescindibles també per a les Universitats, per a la consolidació de l'ús de la nostra llengua i la seua difusió”.
Finalment l'alcaldessa ha agraït la labor de la Fundació Huguet “per ser l'instrument que reconeix els mèrits dels valencians i valencianes que posen cor i ànima, fent de la nostra cultura, la nostra llengua i les nostres arrels sinònim de futur i progrés a la nostra terra”.