15/10/2022
El programa autonòmic ‘Viles en Flor’ reconeix l'aposta pel patrimoni vegetal i paisatgístic, el respecte al medi ambient i la sostenibilitat
L'Ajuntament de Castelló ha rebut quatre Flores d'Honor en reconeixement al treball realitzat des d'Infraestructura Verda en la posada en valor del patrimoni vegetal i paisatgístic, el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat i en l'estratègia de promoció turística vinculada als espais verds de la ciutat. Es tracta del distintiu que es concedeix anualment a municipis participants en el programa Viles en Flor de la Comunitat Valenciana, segons el criteri d'un jurat especialitzat, que dona la seua valoració sobre cinc nivells (d'una a cinc Flores d'Honor).
La regidora d'Infraestructura Verda, Isabel Granero, ha recollit el distintiu aquesta setmana, durant aquesta edició de la gala Viles en Flor Comunitat Valenciana que ha tingut lloc a la Casa de la Cultura Marqués González de Quirós-Casa de la Marquesa de Gandia i en la qual han participat més de 40 localitats de tota la Comunitat. "Les quatre Flores d'Honor que hem rebut són un reconeixement a la millora dels espais públics per a generar zones verdes i sostenibles, i al treball i esforç de l'Ajuntament per posar en valor la riquesa natural i paisatgística de Castelló amb projectes d'enjardinament i ornamentació floral", ha explicat Granero. "És un important impuls a les polítiques d'infraestructura verda, en el segon any en què ens adherim a Viles en Flor", ha destacat.
El programa Viles en Flor és iniciativa de l'Associació Professional de Flores, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat (Asfplant), al qual es va sumar Castelló en 2021. Durant el mes de juliol passat, una delegació del jurat especialitzat que ara ha atorgat aquestes quatre Flores d'Honor a la ciutat, va visitar Castelló i va recórrer al costat de Granero les zones verdes, parcs i jardins.
Per a la valoració del jurat, a més es va entregar una memòria d'Infraestructura Verda, que detalla que Castelló té una superfície de zones verdes públiques d'1.909.441 metres quadrats, que inclouen els parcs i jardins, places enjardinades i parcs periurbans com el parc del Pinar i el paratge natural de l'ermita de la Magdalena. Quant a l'arbratge, hi ha un total de 44.185 arbres plantats a la ciutat, amb un arbre per cada quatre habitants. Un altre dels aspectes que inclou l'informe es refereix a la funcionalitat de les zones enjardinades de Castelló, destacant que han anat evolucionat concorde a la demanda social amb la creació de diversos serveis com a zones de jocs infantils adaptats, instal·lacions d'elements biosaludables per a les persones majors, pistes esportives, punts de trobada, fonts, augment del mobiliari urbà, com a bancs i papereres, paviments antilliscants, etc.