29/01/2016

sara i amparo(1).jpg

El ple ratifica el document actualitzat amb les mesures per a minimitzar els gasos d'efecte hivernacle amb l'horitzó 2020.

El ple de l'Ajuntament de Castelló va aprovar ahir l'actualització del Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) que es marca com a compromís la reducció d'un 20% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. L'alcaldessa, Amparo Marco, i la regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Usó, han mantingut avui una reunió de treball en la qual han repassat les actuacions, executades i pendents, "per a fer de Castelló una ciutat més neta, sostenible, compromesa amb el medi ambient i, per tant, amb la qualitat de vida de la ciutadania", ha declarat l'alcaldessa.

"El PAES conté en total 30 mesures articulades en quatre blocs, de les quals algunes ja estan en marxa i unes altres encara estan pendents d'implementar", ha apuntat la regidora de Sostenibilitat. Usó ha recordat que, amb la signatura del Pacte dels Alcaldes el 23 de gener de 2009, "Castelló va adquirir el compromís de rebaixar les seues emissions un 20% respecte a les emissions de 2008, amb el que no s'haurien de superar les 308.523 tnCO2".

Usó ha traslladat a l'alcaldessa la importància de millorar l'eficiència de l'enllumenat públic. Entre les mesures pendents d'implantar dins del PAES es troba l'optimització de les hores de funcionament de l'enllumenat públic, però també unes altres com la plantació d'arbrat, el seguiment de l'obtenció de certificacions energètiques tipus A en futurs edificis o la substitució de vehicles de titularitat municipal per vehicles híbrids i elèctrics". A més, també es requereixen accions de conscienciació ciutadana per a ajudar a reduir els gasos d'efecte hivernacle.

L'alcaldessa ha compartit la necessitat de millorar l'eficiència de l'enllumenat públic tenint en compte que, "segons el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible, aquest enllumenat públic és el responsable de la meitat del consum energètic municipal i, per tant, del 50% de les emissions".

Les emissions derivades dels consums municipals s'estimen en 12.351 tnCO2 anuals, de les quals la meitat corresponen a l'enllumenat públic, mentre que el sector privat emet 373.304 tnCO2 anuals. D'aquestes últimes, el transport genera el 37% de les emissions i el sector serveis, el 36%. "Necessitem del sector privat i de la implicació ciutadana per a aconseguir la meta que ens hem marcat com a ciutat perquè la reducció dels gasos d'efecte hivernacle són cosa de tots", ha insistit Marque.

Una vegada executat el 100% de les actuacions previstes en el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible del municipi de Castelló s'hauran escomès inversions per valor de 45,6 milions d'euros.