18/12/2020

20201218_JoguetsIgualtat.jpg

El Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO) ha implicat els centres educatius en la difusió del missatge

La regidoria de Feminisme i LGTBI i el Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO) han presentat la campanya ‘Joguets per la Igualtat’ per a “conscienciar i sensibilitzar” sobre el no sexisme en les joguines. El gruix es du a terme en les escoles de la ciutat, ja que com ha explicat la regidoria de Feminisme i LGTBI, Verònica Ruiz, “les escoles són una eina bàsica per començar a avançar com a societat igualitària i lliure de sexismes”.

Com ha explicat Ruiz durant la presentació, “les xiquetes i els xiquets a qui aquest Nadal regalarem joguines seran les persones adultes de demà i eixes joguines contribuiran al seu desenvolupament. De la tria que fem dependran que cresquen amb valor d’igualtats i sense prejudicis que limiten els seus somnis”.

Pel que fa a la campanya, l’Ajuntament ha repartit sis models de calendaris per a cada aula dels centres d’educació primària de la ciutat. Els calendaris estan acompanyats de fitxes (pensades per a diferents edats) que ajuden a reflexionar les criatures sobre que no hi ha joguets de xics o de xiques.

En els calendaris, així com en la resta de materials, es poden veure simulacions de portades de premsa internacional amb declaracions de les pròpies joguines. D’aquesta manera, l’unicorn, la nina, el peluix, el xiquet de bolquers, el ninot de construcció i el soldadet expliquen com es senten perquè juguen amb ells en funció del gènere al qual se’ls associa de manera equivocada.

A més a més, s’han repartit diaris informatius seguint el mateix patró i s’ha compartit un vídeo que explica el sentit de la campanya per a xiquets i xiquetes des de la perspectiva dels joguets. Per aquest motiu, els protagonistes de totes les accions són les joguines, les quals expliquen com es senten amb els rols que els han imposat. També, s’han repartit fitxes didàctiques per tal de treballar amb l’alumnat i explicar que hi ha joguets que agraden i d’altres que no agraden.

Cal recordar que la campanya ha estat cedida per l’Ajuntament de València, forma part del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere així com del Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere i s’emmarca, a més a més, en el projecte transversal de Castelló Ciutat Educadora. Així mateix, Ruiz ha destacat el paper determinant en matèria d’educació per la igualtat dels regals de Nadal.