29/09/2017

Un estudi alerta de la falta de vitalitat en els plàtans d'ombra i recomana eliminar 19 exemplars per a reduir el risc de caiguda.

El sector amb els arbres més danyats correspon a la reforma de la plataforma del TRAM, on hauran de retirar-se sis exemplars.

La regidora de Sosteniblidad Ambiental de l'Ajuntament de Castelló, Sara Usó, ha anunciat avui l'elaboració d'un pla d'actuació en el parc Ribalta que "permeta marcar el full de ruta de la gestió del patrimoni arbori dels pròxims anys i frene el debilitament detectat en alguns dels exemplars". La regidora ha presentat avui els resultats de l'estudi del risc en 177 plàtans d'ombra elaborat per Josep Selga, biòleg i especialista en arboricultura, un estudi que es va encarregar després que en l'estiu de 2015 bolcara un arbre i que en els últims any s'haja detectat un increment en el trencament i caiguda de branques.

Aquest estudi ha permès avaluar la vitalitat i el risc de bolcada o fractura de branques en 177 plàtans d'ombra dels aproximadament 300 exemplars d'aquesta espècie que existeixen en el parc, que supera el mig miler d'arbres sumant les diferents espècies. Aquest informe extern constata que les obres que s'han executat al llarg dels anys en el parc, entre elles la construcció de la plataforma del TRAM, les podes antigues i la compactació del sòl són els tres factors que més estan afectant el patrimoni arbori. Un altre dels errors que s'ha detectat són els marcs de plantació insuficients (els arbres estan molt pròxims entre si) pel que creixen en altura en lloc de guanyar frondositat.

"El parc Ribalta s'ha d'entendre com un patrimoni viu que evoluciona amb el pas del temps. En aquests moments, els plàtans d'ombra que s'han analitzat ens estan donant uns símptomes de debilitament que obliguen a prendre decisions ja, perquè en cas contrari la situació pot ser irreversible per a molts d'ells", ha explicat Selga.

L'estudi recomana actuacions per a millorar la ventilació del sòl i afavorir així la oxigenació de les arrels, per la qual cosa ja s'han executat 800 ximeneres en tot el parc -unes perforacions cobertes amb graveta visibles a simple vista que permeten a més regs en profunditat-.

Quant a la intervenció sobre els 177 plàtans d'ombra estudiats, en 62 arbres es recomana el manteniment quotidià i habitual que es ve realitzat. En altres 63 es recomana fer un seguiment per a monitoritzar les alteracions detectades i prendre mesures en el moment oportú. "Ara no cal actuar, però sí cal fer un seguiment per a evitar que la seua situació s'agreuge", ha apuntat el biòleg Josep Selga.

Per a altres 8 arbres, es recomana una poda per a sanejar, eliminant branques seques o fer actuacions específiques per a equilibrar la copa o descarregar branques. En 25 arbres, es farà una reformació per a revitalitzar. Es tracta d'una actuació extraordinària que té com a finalitat corregir errors estructurals i deixar l'arbre amb una copa més continguda, baixa i segura que es mantinga en el temps sense necessitat de més intervencions. En 19 arbres, es proposa eliminar per a evitar riscos de caigudes per fractura de branques o bolcada de l'arbre i així minimitzar el risc per als usuaris del parc Ribalta.

En aquest sentit, Selga ha subratllat que "seria una irresponsabilitat mantenir aquests arbres que estan morts o en una situació irreversible pel risc de caiguda que tenen i els danys que podrien provocar en les persones".

La regidora de Sosteniblitat Ambiental també ha explicat que durant l'estiu, a més de realitzar les ximeneres d"oxigenació, s'han plantat 40 nous exemplars en zones on s'havien detectat mancades i està previst plantar altres 20 més seguint les recomanacions de deixar més marcs de plantació.

Usó ha recordat que, paral·lelament a aquesta intervenció sobre el patrimoni arbori, també s'estan impulsant altres mesures per a potenciar l'ús social d'aquest pulmó verd de la ciutat i recuperar el seu protagonisme en la vida quotidiana dels i les castellonenques. En aquest sentit, ha recordat la inversió de més de 100.000 euros en la rehabilitació de la caseta del pou per a recuperar el servei de bar-cafeteria en el parc Ribalta i la rehabilitació de l'antic colomar per a instal·lar banys públics.