28/06/2022

28-06-22 Marco en el Foro Mundial Urbano (2).jpg

L'alcaldessa comparteix l'experiència de Castelló per a transformar la ciutat en el Fòrum Urbà Mundial que es desenvolupa a Polònia

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat hui de nou en la principal conferència mundial sobre urbanisme sostenible, el Fòrum Urbà Mundial (WUF) convocat pel Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU-Hàbitat), que s'està celebrant a la ciutat polonesa de Katowice amb el tema central Transformant les nostres ciutats per a un millor futur urbà. Un espai en el qual s'analitza el futur de les ciutats en funció de les tendències, desafiaments i oportunitats, i al qual Castelló ha acudit per a compartir la seua experiència en l'elaboració de l'Agenda Urbana i el pla d'acció per a afrontar la sostenibilitat del futur, com a ciutat pilot espanyola en la matèria.

Després de prendre part en la jornada d'ahir organitzada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), Marco ha compartit hui el treball de Castelló en la taula d'experiències locals de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) denominada Governs Locals, la clau de l'èxit de l'Agenda Urbana. L'acte ha estat moderat per la subdirectora de Polítiques Urbanes del MITMA, Ángela de la Cruz, i al costat de Marco han participat l'alcalde d'Alfaro, Julián Á. Jiménez; l'alcaldessa d'Aranda de Duero, Raquel González; i la primera tinenta d'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Lidia Muñoz.

"A Castelló acabem de presentar el Pla d'Acció Local de l'Agenda Urbana, un full de ruta amb 16 projectes prioritaris fruit d'un procés de participació que integra les diverses polítiques urbanes que ens permeten dissenyar el futur d'un Castelló més sostenible econòmica, social i ambientalment", ha explicat l'alcaldessa. "L'Agenda Urbana de Castelló és un instrument estratègic de ciutat orientat a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i alineat amb l'Agenda Urbana Espanyola, que ens ha convertit en referent nacional", ha recalcat Marco.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha detallat en la taula redona sobre experiències locals, que la signatura del protocol amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en 2020 perquè Castelló fora ciutat pilot "va ser un impuls important per al desenvolupament d'aquest full de ruta estratègic, que se suma a altres processos per a transformar la ciutat sota els mateixos criteris de sostenibilitat". Així, ha posat en valor "l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, l"Edusi, que ens està permetent desenvolupar projectes valorats en més de 20 milions i el grau d'execució dels quals ens situa com a líders en l'àmbit nacional". En aquesta línia, ha apuntat també que Castelló transita de manera ferma cap a una economia baixa en carboni de la mà dels projectes que està materialitzant la ciutat gràcies a la inversió europea, que en els seus diferents programes i convocatòries supera els 47 milions, cofinançats per l'Ajuntament.

"L'Agenda Urbana ens ha permés també impulsar la coordinació municipal entre totes les àrees per a garantir la correcta aplicació dels plans d'acció, de manera que s'ha reforçat el treball des de la transversalitat per a traçar el Castelló del futur, que millora el benestar i la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes i que genera oportunitats", ha indicat Marco en la taula d'alcaldes i alcaldesses del Fòrum Urbà Mundial. Així mateix, l'alcaldessa ha exposat que "Castelló està ultimant l'aprovació definitiva del Pla General, que és l'instrument marc de planificació urbana a llarg termini que es complementa amb l'Agenda Urbana per a avançar en un model de ciutat més moderna, inclusiva, saludable i sostenible.