12/10/2015

L'ajuntament col•laborarà amb la Plataforma per un Nou Model Energètic i la Plataforma Antifracking en l'acte reivindicatiu que se celebrarà el 29 de novembre.

El tinent d'alcaldia d'Ordenació del Territori, Mobilitat i Àrea Metropolitana de l'Ajuntament de Castelló, Rafael Simó, ha mantingut una reunió amb la Plataforma per un Nou Model Energètic (Px1NME), Columbrets Netes, i la Plataforma Antifracking per a analitzar les possibilitats d'aplicació les mesures que la Px1NME està proposant a municipis de tota Espanya.

En la reunió, s'ha acordat establir una grup de treball que de més fluïdesa a la comunicació entre totes les parts implicades amb l'objectiu de facilitar l'execució i seguiment de les accions que conduïsquen al canvi de model i, com a primera mesura, ambdues parts col•laboraran en un acte reivindicatiu el pròxim 29 de novembre, dins del Dia d'Acció Global contra el Canvi Climàtic i contra el fracking, que es té previst celebrar a tot el món com a preàmbul a la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic que se celebrarà a París del 30 de novembre a l'11 de desembre.

Així mateix, l'Ajuntament s'ha compromès a sol•licitar als seus proveïdors energètics informació sobre el percentatge d'energia renovable certificada que consumeix el consistori i si té algun cost certificar-la. També estudiaran la contractació de renovables en els casos que siga factible a curt termini.

D'altra banda, els membres de les tres plataformes han explicat als representants de l'Ajuntament els perjudicis de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que està previst que creue el municipi de Castelló. Segons la Plataforma per un Nou Model Energètic (Px1NME) aquest tipus de línies provoquen greus afeccions a la salut, tal com s'assenyala en nombrosos informes científics, inclosos els elaborats per l'OMS. El Govern Local s'ha compromès a recopilar tota la informació sobre aquesta infraestructura i adoptar una posició institucional sobre aquest tema si és necessari.

Canvi del model energètic

Des de les tres entitats, han posat l'accent que el model energètic actual causa greus problemes mediambientals, com l'escalfament global o la contaminació atmosfèrica, a més de problemes socials i econòmics cada vegada més apressants. Per açò defensen que el sistema energètic ha de canviar des d'un model basat en els combustibles fòssils i l'energia nuclear, cap a un altre model basat en l'estalvi, l'eficiència i les energies renovables.

"Les administracions municipals no han de ni poden romandre alienes a aquest canvi. Són les administracions públiques més properes a la ciutadania, i per açò són les primeres que han de jugar un paper exemplaritzant i informatiu. D'altra banda, totes les administracions públiques, en particular les municipals, són gestores d'un enorme patrimoni i tenen uns costos creixents en matèria d'energia que es poden gestionar de forma més adequada".

Rafael Simó ha mostrat el compromís del nou Govern Local per treballar per a aconseguir un model social, mediambiental i econòmic sostenible i ha recordat que un dels objectius del pacte de governabilitat és apostar per diversificar les fonts i per l'ús d'energies renovables per a aconseguir un major estalvi i eficiència energètica, a més de fomentar la contractació d'energia renovable 100%.