17/02/2018
L'alcaldessa Amparo Marco advoca per aquest nou model de ciutat que responga de manera eficaç al repte del canvi climàtic.
Una ciutat verda i amigable; connectada amb el riu Sec; renaturalitzada i compromesa amb la sostenibilitat ambiental. Aquests els reptes que es planteja el Govern municipal per a l'horitzó Castelló 2050. I aquests són els quatre eixos estratègics (Strategic Ambitions) que s'han definit en les tres jornades de treball celebrades aquesta setmana a Castelló dins del programa europeu UNaLab i que a partir d'ara hauran de concretar-se a través d'accions.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha subratllat la importància que "Castelló seguisca mirant a Europa per a avançar cap a un nou model de ciutat que ens permeta respondre a reptes com el del canvi climàtic". Les següents fases d'aquest projecte, en el qual Castelló participa com a ciutat seguidora, "passen per desenvolupar una visió de ciutat, marcar el full de ruta i dissenyar un projecte complet i integrat per a respondre al repte del canvi climàtic d'una manera sostenible amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida en les ciutats amb solucions basades en la naturalesa", ha detallat Marco.
Les sessions de treball han comptat amb la participació de tècnics municipals, dels regidors d'Urbanisme, Rafa Simó, i de Sostenibilitat Ambiental, Sara Va usar, però també d'altres institucions. Així, l"Espaitec va acollir una de les sessions en la qual van participar representants de la Càtedra Facsa-UJI; de l'Institut de Tecnologia Ceràmica; dels departaments de R+D de Facsa i Becsa; del propi Espaitec i del Franhoufer Institute, un centre de recerca referent a Europa en sostenibilitat ambiental i ciències aplicades.
Els quatre marcs estratègics definits per a la ciutat de Castelló 2050 són impulsar una ciutat verda i amigable, centrada en vianants i ciclistes que puguen desplaçar-se a través de connectors verds i en la qual tinguen major presencia espais d'ombra, bancs, paviments absorbents, etcètera. El segon objectiu estratègic pansa per connectar la ciutat amb el riu Sec, en el qual puguen establir-se àrees recreatives i lúdiques recuperant el seu valor natural i potenciant actuacions de gestió de l'aigua.
Renaturalitzar la ciutat i promoure un anell verd amb l'objectiu de recuperar l'agricultura local i el cultiu de noves espècies és el tercer dels grans eixos de futur i, finalment, educar en verd: consciència ciutadana i dels polítics que prenen les decisions per a prevaldre les solucions urbanes basades en la naturalesa.
Els socis d"UNaLab, el programa integrat per 29 ciutats de 10 països diferents i en el qual Castelló participa com a follower city, "treballen per a desenvolupar societats locals més intel·ligents, més inclusives, més resilients i més sostenibles a través de la innovació basada en la naturalesa. Europa és un element clau en el futur de Castelló i volem que Castelló compte a Europa", ha defensat l'alcaldessa Amparo Marco.
La següent fase, que es concretarà abans de l'estiu, consistirà en el desenvolupament de la visió de ciutat per a "definir què ciutat volem per a l'any 2050 i com aconseguir-ho". Posteriorment, es definirà el full de ruta i, finalment, es dissenyarà un projecte complet, que incloga les millors solucions urbanes basades en la naturalesa a implementar en la ciutat per a aconseguir executar el full de ruta establit.