14/06/2022
Ribes visita espais emblemàtics com la superilla de Poblenou, el corredor verd de Sant Joan o els jardins en altura de la Rambla de Sants
El regidor de Mobilitat Sostenible de Castelló, Jorge Ribes, ha visitat aquesta setmana al costat de tècnics municipals, diversos espais de Barcelona on s'han desenvolupat projectes de referència i noves maneres de construir en espais urbans amb impacte social, econòmic i mediambiental. Es tracta d'una iniciativa emmarcada dins del programa de formació i capacitació, finançat a través dels fons europeus Next Generation del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dins del procés d'elaboració de l'Agenda Urbana de Castelló.
"És una experiència molt enriquidora conéixer de primera mà projectes com el Barri 22@ de Barcelona, que ha permés transformar un barri industrial com el de Poblenou en una gran superilla, amb espais moderns, a través de la regeneració urbana, la mobilitat sostenible i solucions basades en la naturalesa", ha explicat Ribes. "Altres intervencions com la remodelació del passeig Sant Joan o els jardins de la Rambla de Sants ens han servit d'inspiració per a les polítiques de mobilitat i sostenibilitat que impulsem des de Castelló", ha apuntat el regidor.
Així, durant la visita, la delegació municipal ha recorregut el Barri 22@, un projecte de regeneració urbana que ha convertit el districte en una àrea d'innovació referent a nivell internacional, amb la superilla de Poblenou com a atractiu principal, que permet complementar accions impulsades a Castelló com la superilla de Maestria. A més, han estat en l'eix verd Cristóbal de Moura, un projecte pioner i un model per a la implementació de l'estratègia carrer verd de Barcelona, que incorpora la gestió d'aigua pluvial d'una manera sostenible i passiva a través de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS), similar a la prevista en la remodelació de l'avinguda Lledó que s'està duent a terme.
Uns altres dels punts d'interés són el passeig de Sant Joan, la remodelació del qual prioritza l'ús per als vianants i converteix la via en un corredor verd urbà fins a Ciutadella i el barri Bon Pastor, on destaca la naturalització del paisatge urbà amb jardins de pluja i àrees de biorretenció entre altres tècniques de drenatge urbà sostenible. A destacar també la visita als jardins de la Rambla de Sants, que se situen en una plataforma elevada ubicada sobre les vies de tren i metre, i considerats la primera rambla aèria de Barcelona. Situats a una altura d'entre 6 i 14 metres sobre el nivell del carrer, han sigut dissenyats amb criteris de sostenibilitat, amb il·luminació de leds, energia fotovoltaica i reg per aigües freàtiques.