07/06/2022
L'alcaldessa destaca la visita a la qual serà Capital Mundial de l'Arquitectura Urbana 2023 per a avançar en l'Agenda Urbana de Castelló
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el regidor d'Urbanisme, José Luis López, han realitzat aquest dimarts una visita oficial a l'Ajuntament de Copenhaguen on han mantingut una reunió amb la directora del departament de Sostenibilitat Internacional de la capital danesa, Monica Magnusse, en el marc del Programa de formació i capacitació, finançat a través dels fons europeus Next Generation del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliciencia, en el marc del procés d'elaboració de l'Agenda Urbana de Castelló. Copenhaguen ha sigut declarada Capital Mundial de l'Arquitectura Urbana 2023 per la Unesco, per la qual cosa aquesta visita, a la qual també ha acudit personal tècnic de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica i tècnics municipals d'Urbanisme, serveix per a conéixer de primera mà el desenvolupament d'un nou model urbanístic que propícia espais públics més amables i respectuosos amb el medi ambient.
Marco ha recalcat que Castelló està avançant en el disseny de la seua Agenda Urbana, el document estratègic que està redefinint la ciutat amb criteris de sostenibilitat social, ambiental i econòmica. "Castelló va ser la primera ciutat a rebre el reconeixement de ciutat pilot per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, som referents en l'elaboració d'aquesta guia d'acció que facilitarà el trànsit cap a una ciutat més sostenible, saludable i integradora", ha indicat.
Durant la trobada amb Magnusse, la delegació política i tècnica de l'Ajuntament ha pogut conéixer les principals fites urbanes i de mobilitat sostenible implementats per la capital danesa, que són referents en l'àmbit internacional. A més, posteriorment, s'ha realitzat una visita a diferents emplaçaments urbans que s'han dissenyat tenint en compte aquest nou paradigma d'urbanisme.
Així, s'ha visitat el barri de Nordhavn, on s'està desenvolupant un projecte pioner de regeneració i creació del nou districte de la ciutat en l'antiga zona del port industrial i que és referent per la seua aplicació de la mobilitat sostenible i el seu objectiu de ser un districte energèticament autosuficient. També s'ha visitat el projecte de transformació de l'estació intermodal de Norreport en un espai urbà obert i accessible OsterGro, la primera coberta que alberga una granja ecològica a Dinamarca; i Osterbro, el projecte a escala de districte que té l'objectiu de ser el barri més verd del centre de la ciutat, entre altres espais.
"Des de l'Ajuntament de Castelló portem anys fent passos cap a un urbanisme més humà i sostenible, per a això hem sabut aprofitar les oportunitats que ofereix Europa", ha manifestat Marco. L'alcaldessa ha recordat que Castelló és referent a nivell nacional "gràcies a aquesta aposta per un nou model de ciutat". "A Copenhaguen estem tenint l'oportunitat de conéixer de primera rage emplaçaments urbans que són un model a seguir a les nostres ciutats i que es caracteritzen per haver sabut conciliar el desenvolupament urbà amb la protecció de l'entorn, la generació de zones verdes i la creació de nous espais públics més resilients al canvi climàtic", ha manifestat.
L'Agenda Urbana Castelló 2030 serà un document estratègic de futur que integrarà les diverses polítiques urbanes que permeten transformar el municipi amb paràmetres de sostenibilitat social, ambiental i econòmica en un horitzó temporal dels pròxims 10 anys. Actualment, el procés d'elaboració es troba en la fase final per a la definició i presentació del Pla d'Acció.