16/02/2022
L'alcaldessa signa la declaració d'intencions per a atendre una reivindicació històrica de la ciutat i construir la infraestructura
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, han signat hui la declaració d'intencions per a la creació de l"Espai de la Música de Castelló. L'acte, que ha estat presidit pel president de la Generalitat, Ximo Puig, ha tingut lloc a la Casa dels Caragols i suposa un pas decisiu per a materialitzar la instal·lació.
El nou espai integrarà els conservatoris de professional de dansa, professional de música i superior de música, aglutinant així l'activitat musical formativa i reglada de la ciutat, i incorporant també altres vessants de la música tradicional i popular que tenen especial significat i arrelament a Castelló. "Hui fem un pas molt important per a fer realitat l"Espai de la Música, una infraestructura educativa i cultural emblemàtica i de referència, que permetrà atendre una reivindicació històrica i propiciar l'impuls i suport a la música i a les arts escèniques d'una forma global i integradora", ha assegurat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. "Hem signat el full de ruta que ens marcarà el camí perquè la ciutat avance en matèria de música i dansa, i puguem continuar millorant les nostres instal·lacions educatives i culturals", ha apuntat. Així mateix, l'alcaldessa ha agraït la "sensibilitat" del president de la Generalitat amb les necessitats de la ciutat tenint en compte "el deute històric amb Castelló" i ha posat en valor l'impuls a altres projectes estratègics de ciutat, com és l'edifici Borrull, el Caminàs o la finalització de la ronda Oest.
Per part seua, el president Ximo Puig ha assegurat que amb aquest projecte Castelló tindrà "les millors instal·lacions" per a atendre la creixent demanda de formació en l'àmbit musical que ha obligat a atendre la modernització dels centres formatius. Segons ha assenyalat, "l'alumnat tindrà l'oportunitat de gaudir d'un espai de cultura adequat, i el professorat i la comunitat educativa tindran millors condicions per a desenvolupar la seua activitat".
Durant la seua intervenció, ha destacat la "gran tradició musical" de Castelló, recordant que el 50% dels músics professionals que hi ha a Espanya són d'origen valencià. Puig ha agraït a l'Ajuntament la seua col·laboració, tant en la construcció d'aquest Espai com en la resta de projectes conjunts, entre els quals ha citat el Pla Edificant, amb una inversió total de 1.000 milions d'euros, la recuperació del Caminás o la rehabilitació de Borrull.
La construcció de l"Espai de la Música suposarà una inversió de prop de 30 milions d'euros i es realitzarà amb càrrec al Pla Edificant. Està previst que comence en 2023 i el seu termini d'execució serà de dos anys.
El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assenyalat que amb la signatura de l'acord "iniciem el treball per a construir els conservatoris que aquesta ciutat necessita, els dos de música i el de dansa. És fonamental per al professorat i l'alumnat comptar amb unes instal·lacions a l'altura de les seues necessitats educatives. Com també és fonamental que la capital de la Plana siga un centre neuràlgic d'estudis en matèria de Música i Dansa com a referent per a tot l'alumnat de les comarques de Castelló que opte per aquesta trajectòria formativa".
A més, Marzà ha assegurat que els conservatoris han de ser "un punt d'ancoratge de la ciutat i volem que siguen un símbol arquitectònic de Castelló". Per això, ha avançat que la conselleria durà a terme un concurs de projectes arquitectònics del qual eixirà una proposta, "que aportarà singularitat i modernitat a la ciutat".