16/03/2021
L'actuació suma 10,5 milions cofinançats per l'Ajuntament i pel fons europeu FEDER i suposarà el canvi a tecnologia LED de 23.931 punts de llum
La primera fase arranca en la zona annexa al Recinte de Fires i Mercats i es traslladarà la pròxima setmana al barri Rafalafena
Àudio d'Amparo Marco
Castelló ha iniciat aquesta setmana la instal·lació de les primeres 145 lluminàries LED amb les quals la capital de la Plana obri el procés de transformació eficient i sostenible del 90% del seu enllumenat públic urbà, que s"estendrà a quasi 24.000 punts de llum dels sis districtes, reduirà el consum energètic en 14.300.000 kWh i suposarà un estalvi de 1,9 milions d'euros en la factura anual.
La zona Est és l'epicentre de l'inici del treball de camp amb el qual tira a rodar aquest projecte de 10,5 milions d'euros cofinançat al 50% per l'Ajuntament i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i que gestiona l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE).
"Estem davant una de les actuacions de major envergadura de quantes s'han implementat a la ciutat per a reduir la petjada de carboni i consolidar un model urbà eficient, sostenible i saludable, perquè evitarà l'emissió a l'atmosfera de més de 7.300 tones de diòxid de carboni", ha indicat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, durant la seua visita a les obres.
El canvi dels actuals llums de vapor de sodi per lluminàries LED ha començat al carrer Juan Pablo II, al costat del Recinte de Fires i Mercats de Castelló. "Hem triat aquesta zona perquè, per la seua ubicació i mobilitat, és la més còmoda per a començar, ja que no serà necessari escometre cap tall de trànsit total; s'anul·larà un dels dos carrils disponibles en cada sentit, però la circulació no es veurà interrompuda", expliquen desde Imesapi, una de les quatre empreses adjudicatàries del projecte, que actuaran sobre el Grau i districte Nord (Ferrovial), districte Oest i Sud (Elecnor) i districte Centre (UTE Telecso-Aceinsa Movilidad).
Imesapi assumirà el canvi de 4.200 punts de llum, per als quals s'aprofitaran com en la resta de l'operació tots els suports actuals. Un total de 1.500 de les lluminàries que instal·larà l'empresa en els pròxims dies han passat ja el procés de codificació per a poder ser telegestionades des del centre de comandament de l'enllumenat municipal. Amb aquesta nova tecnologia, les lluminàries LED tenen programada una corba de regulació i a partir de les quatre hores d'encesa reduiran el consum, "la qual cosa permet un estalvi per la pròpia potència i per la reducció de l'electrònica de la lluminària", afigen des de l'equip tècnic responsable d'aquesta primera fase.
Aquesta tecnologia té a més un millor Índex de Reproducció Cromàtica que els llums de vapor de sodi. Com milloren la percepció visual dels colors s'afavoreix el reconeixement facial i això influeix positivament en la seguretat ciutadana. D'altra banda, les lluminàries LED dirigeixen i distribueixen millor la il·luminació que les seues predecessores i amb això s'aconsegueix que la uniformitat global dels carrers siga major, i per tant, hi haja menys zones de sobre il·luminació i penombra.
Els treballs continuaran la pròxima setmana en l'altre extrem de la ronda Est, en el barri Rafalafena, on es renovaran 200 punts de llum.
Les fases que afecten la zona Centre, Nord i Oest, així com el Grau, arrancaran a l'abril, i al maig ho farà el sector Sud. La previsió és que el projecte puga estar totalment conclòs a la fi d'aquest 2021.
L'actuació sorgeix de la necessitat d'adequació dels nivells d'il·luminació del municipi per a complir amb la normativa vigent que regula l'eficiència energètica d'aquestes
instal·lacions i de l'aposta de l'Ajuntament per la millora de la qualitat de vida dels ciutadans a través de la cura del medi ambient i la sostenibilitat.