02/02/2018
L'alcaldessa, Amparo Marco, destaca que l'Ajuntament treballa per a presentar una proposta de recuperació ambiental i gestió sostenible de l'aigua en la Marjaleria.
La Junta de Govern Local de Castelló ha aprovat avui una convocatòria pública de selecció de socis privats per a optar a fons europeus. En concret, l'Ajuntament cerca "partners" per a presentar un projecte de recuperació ambiental i gestió sostenible de l'aigua en la Marjaleria per al seu finançament dins del programa d'Accions Urbanes Innovadores. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha explicat que "la proposta s'emmarca dins del repte europeu d'adaptació al canvi climàtic a través del desenvolupament i aplicació de solucions urbanes innovadores". Marco, que ha estat acompanyada pel regidor d'Urbanisme, Rafa Simó, ha apuntat que el projecte, en cas de comptar amb socis privats, "plantejarà actuacions destinades a la recuperació de la riquesa cultural, mediambiental i ecològica de la zona, amb una actuació innovadora que contribuïsca a mitigar els efectes del canvi climàtic, a fomentar la biodiversitat i la millora de la qualitat de vida dels residents d'aquesta zona i, en conjunt, dels de tota la ciutat".
A grans trets el projecte, en el qual treballa l"Oficina de Projecció i Planificació Econòmica dirigida per Camen Vilanova amb la col·laboració del departament d"Urbanisme, estarà relacionat amb solucions per a la gestió de l'aigua integrades i innovadores basades en la naturalesa; desenvolupament d'infraestructura verda i blava; promoció d'infraestructures urbanes resistents al clima, a través de sistemes de drenatge urbà sostenible, sistemes de retenció, clavegueram, etcètera, i iniciatives innovadores i integrades que permeten l'avaluació i gestió de riscos i vulnerabilitats enfront del canvi climàtic (inundacions i sequeres), desenvolupant capacitats i combinant informació a escala regional i nacional per a una millor presa de decisions.
Accions Urbana Innovadores (AUI) és una iniciativa de la Comissió Europea que proporciona a les àrees urbanes d'Europa els mitjans necessaris per a posar a prova solucions innovadores per a abordar els reptes urbans. Aquesta tercera convocatòria d'Accions Urbanes Innovadores compta amb un pressupost global d'entre 80 i 100 milions, amb un finançament europeu del 80% amb un màxim de cinc milions d'euros de contribució Feder per projecte. El termini de presentació finalitza el 30 de març.
"Europa ofereix una finestra d'oportunitats per als municipis que Castelló no vol desaprofitar. La consecució dels 20,2 milions de l'Estratègia EDUSI va ser un primer pas en aqueixa voluntat de l'Ajuntament de comptar amb finançament econòmic. L'Oficina de Projecció i Planificació Econòmica està treballant per a gestionar els fons EDUSI ja aconseguits, amb projectes que cerquen la transformació integral de la ciutat. Però, al mateix temps que es treballa en els fons EDUSI, l'Oficina de Projecció i Planificació explora altres vies per a captar recursos europeus. Perquè aquest Govern municipal té la voluntat de modernitzar les infraestructures i els serveis essencials, després de molts anys de paràlisis i inacció dels anteriors govern", ha subratllat la primera edil.
Una de les peculiaritats de la convocatòria d'Accions Urbanes Innovadores és que l'Ajuntament ha de conformar un partenariat local per a poder optar al finançament a través dels fons FEDER. La Junta de Govern ha aprovat avui iniciar el procés de convocatòria d'una oferta de partenariat local per a socis executors, en la categoria d'empreses privades. "Es tracta d'un procediment administratiu pioner i nou pel qual un ajuntament llança una convocatòria pública per a seleccionar als seus socis privats, respectant així els principis de transparència i igualtat de tracte", ha detallat la primera edil.
Marco ha explicat que "aquests socis privats tindran assignat un pressupost propi dins del projecte per a cofinançar les despeses d'execució dels paquets de treball que tinguen encomanats", ha detallat la primera edil.
Aquests socis hauran de, a més, haver participat en projectes europeus i tenir experiència en l'execució i justificació de fons comunitaris en matèries relacionades amb el medi ambient, canvi climàtic, innovació, economia circular i desenvolupament urbà. Les empreses interessades i que complisquen els requisits hauran de comunicar-ho a l'Ajuntament d'abans del 8 de febrer.
Hauran de presentar una memòria o informe en el qual explicaran la seua experiència en projectes europeus d'Horitzó 2020 i Life +; així com la seua especialització i experiència en el desenvolupament i implementació de solucions en el marc dels àmbits descrits. L'Ajuntament també treballa per a incorporar a socis executors públics com la Universitat Jaume I i el Coto Arrosser i, a més, es preveu partners associats per a afavorir la participació social a través de col·lectius veïnals.