31/01/2021
La regidora Escuder destaca el treball per a impulsar els valors naturals de la ciutat en el Dia de l'Arbre de la Comunitat
Castelló té una superfície enjardinada d'aproximadament 1.950.000 metres quadrats (194 hectàrees), que inclou els parcs i els jardins públics, sense comptar el paratge natural municipal de la Magdalena. Als jardins, hi ha plantats un total de 48.000 arbres i arbustos, de més de 250 espècies diferents, sent el pi blanc el que compta amb més exemplars, seguit del lledoner, els tarongers, la palmera washingtonia, les moreres i els plataners, als quals se sumen tipuanes, palmeres phoenix, troanes, jacarandes i carrasques. "Un ampli catàleg botànic d'alt interés que representa un gran valor natural per a la ciutat de Castelló, que mantenim i millorem per a reforçar la sostenibilitat ambiental", ha explicat la regidora d'Infraestructura Verda, Pilar Escuder, qui ha posat en valor la infraestructura verda de la ciutat aprofitant la celebració, hui, 31 de gener, del Dia de l'Arbre de la Comunitat Valenciana.
Els parcs són un espai d'importància cabdal per al desenvolupament sostenible i per a la qualitat de vida de la ciutadania. Castelló compta amb parcs que ocupen una extensió de més de 580.000 metres quadrats. Entre ells, el parc del Pont de Ferro, el de l'Auditori, Ribalta, Rafalafena, Geòleg José Royo, Meridià, Mèrida, Litoral i Pinar, sent aquest últim el de majors dimensions, amb un total de 122.000 metres quadrats. Són espais que es combinen amb fonts, bancs i altres elements, i amb més de 18.000 metres quadrats de zones de jocs i 4.600 metres quadrats d'estanys. En la relació d'espais verds, a més d'aquests parcs, figuren altres més de 350 zones verdes distribuïdes per tot el terme municipal.
A Castelló, a més, destaquen zones verdes d'especial interés, com els parcs Ribalta i Pinar; arbratge d'interés, com el de l'avinguda Enrique Gimeno, el de la zona de Tetuan, el de les ermites de Sant Roc de Canet i de la Salut i el del Molí la Font, entre altres; i arbratge catalogat, com el ficus de la plaça María Agustina i la olivera de l'avinguda Rei Don Jaime.
Durant l'últim any, i amb l'objectiu de posar en valor la infraestructura verda de la ciutat, s'han dut a terme diverses actuacions, com la rehabilitació de l'Aula Natura situada al Pinar, la instal·lació de panells informatius al parc Ribalta, la millora de la zona del parc Litoral, a través de Jornals de Vila, i la millora de l'espai del Molí la Font.
A més, s'han realitzat un any més els jardins efímers, aprofitant les dates nadalenques, i s'han programat activitats tant en la zona de la Magdalena com en parcs com el Ribalta i Rafalafena, a més de diferents visites al patrimoni natural. També s'ha començat a treballar en el pla estratègic de biodiversitat de la ciutat.