13/09/2019

13-09-19 Amparo Marco presenta proyecto Centro Envejecimiento.jpg

Marco destaca la fi "inclusiva" del projecte cofinançat amb els fons FEDER, "que són una oportunitat per a rellançar Castelló"

Una xarxa de patis interiors injectarà llum i ventilació natural a l'edifici del carrer Antonio Maura, que incorpora la vintena de serveis proposats a través d'un procés participatiu

Llum natural en totes les estades a través de la creació de nous patis interiors decorats a l'estil japonès; horts urbans en el terrat i més d'una vintena de serveis proposats per la ciutadania a través d'un ampli procés participatiu perfilen les línies mestres del futur Centre d'Envelliment Actiu i Saludable de Castelló. Un projecte dotat amb 4.560.000 euros cofinançats per l'Ajuntament i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) i que se situarà l'actual Casa Municipal de Cultura del carrer Antonio Maura de la capital de la Plana.

Les noves instal·lacions, en ple eix neuràlgic urbà, prestaran una atenció personalitzada al col·lectiu de persones majors mitjançant la promoció d'activitats socioculturals i serveis programats amb elles i per a elles. Amb aquest nou centre la ciutat posa a l'abast de la ciutadania "més de 2.200 metres quadrats de serveis que potencien la vida comunitària i recupera, a més, un edifici emblemàtic amb una finalitat inclusiva i social", ha ressenyat l'alcaldessa, Amparo Marco. Ha incidit que aquest projecte permet adaptar la ciutat "a les necessitats de la població major, creant un entorn urbà amigable per a la seua plena inclusió social i procliu a l'intercanvi de sinergies entre generacions".

"Un dels objectius de l'Ajuntament és fer una ciutat per a totes les edats i situar a les persones grans en el centre de les polítiques del benestar, els serveis i l'urbanisme a Castelló. Aquest centre és una aposta per un canvi del model de societat", ha recordat.

El futur centre, que recau sobre els carrers Antonio Maura (on se situarà l'accés principal), d"Enmig i Isabel Ferrer, contempla una xarxa de patis interiors decorats a l'estil japonès que projectaran llum natural a totes les estades. Aquests jardins urbans reforcen a més el model de housing que inspira la construcció d'aquest projecte cofinançat per Europa i inclòs en l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) per a transformar Castelló en una ciutat més inclusiva i innovadora.

És un dels detalls que revela l'estudi arquitectònic inicial presentat aquest divendres en el Menador Espai Cultural, al costat de l'informe de resultats del procés participatiu, al gairebé centenar de persones (71 particulars i 11 col·lectius) que han perfilat amb les seues aportacions els usos, espais i serveis que albergarà el centre.

L'acte ha estat presidit per l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, qui ha destacat que el projecte transformarà l'actual Casa de la Cultura de Castelló en un centre de referència en la promoció de l'envelliment actiu i saludable. "Les persones majors continuen tenint una gran potència vital i cal oferir possibilitats per a canalitzar el talent i les ganes cap a activitats que generin benestar", ha indicat.

Des del punt de vista arquitectònic, i segons ha destacat l'arquitecte municipal Blas Jovells, la complexitat per al disseny del futur centre passa per la preservació de les façanes en tractar-se d'un immoble protegit i per vertebrar les quatre edificacions inicialment independents que l'integren. L'objectiu: convertir-ho en un immoble únic, cent per cent accessible. Per a aconseguir aquesta accessibilitat universal, "al marge de la disposició d'ascensors adaptats, s'eliminen els desnivells existents entre les plantes". S'inclouen a més banys adaptats en totes les dependències per a persones amb mobilitat reduïda que incorporen una llitera-canviador i tots els elements necessaris per a persones amb una ostomia i aquelles que requereixen tractaments injectables.

La regidora de Gent Gran i Salut, Mary Carmen Ribera, ha desgranat els serveis que activarà el nou centre, fruit del procés participatiu que ha implicat 71 particulars i 11 col·lectius i que faran que la ciutadania "puga mantenir-se en bones condicions de salut, sentir-se acompanyada, continuar aprenent i obtenir benestar". La seua distribució s'ha organitzat seguint criteris d'agrupació d'usos conforme al programa de necessitats i de menor a major privacitat en altura quant a la seua utilització. Així, la planta baixa acollirà un punt d'orientació i informació, la cafeteria, un saló d'actes per a cent persones, una sala d'exposicions i zona housing. La primera planta desplegarà una àrea d'activitats lúdiques, una sala de lectura i una altra d'estudi i dues aules polivalents.

El gimnàs, una sala d'activitat física, el servei de perruqueria, fisioteràpia i podologia, al costat de tallers polivalents i una zona d'estimulació sensorial se situaran en la segona planta. La tercera estarà reservada a despatxos, sala de reunions i l'àrea de direcció i administració. Un altre dels atractius del nou centre és la recuperació del terrat, on s'implementaran terrasses i zones de descans i un hort urbà.

El nou Centre d'Envelliment Actiu i Saludable de Castelló és una de les deu operacions que veuran la llum gràcies als 20,2 milions d'euros cofinançats amb fons municipals i europeus en el marc de l'estratègia EDUSI-Transforma Castelló.