06/10/2015

Jornada _dialogos cooperacion desarrollo__(1).jpg

El director general de Cooperació, Federico Buyolo, anuncia un model de cooperació que es dissenyarà de la mà del Tercer Sector.

El director general de Cooperació per al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, Federico Buyolo, ha definit avui a Castelló els eixos estratègics de la política autonòmica en l'àmbit de la cooperació i la solidaritat. Buyolo, que ha inaugurat la primera de les quatre sessions de "Diàlegs per a l'enfortiment de la Cooperació valenciana per al Desenvolupament", ha marcat com a objectius "canviar la imatge de la cooperació valenciana, posar en valor la solidaritat del poble valencià i definir un nou model de cooperació".

Buyolo ha subratllat que la redefinició del nou model de cooperació "no es farà des d'un despatx o des d'una consultora, sinó de la mà del Tercer Sector". A més, el director general de Cooperació per al Desenvolupament ha explicat que s'ha creat un grup de treball per a alinear les polítiques del Consell amb els objectius del desenvolupament sostenible.

Les jornades, que tindran continuïtat els dies 27 d'octubre i 3 i 17 de novembre, s'han plantejat com un espai de formació, reflexió i proposta col•lectiva dirigit a entitats locals, organitzacions socials i comunitat universitària de la província de Castelló per a millorar la cooperació internacional per al desenvolupament realitzada des de la Comunitat Valenciana.

El vicealcalde de Castelló, Enric Nomdedéu, ha destacat en la seua intervenció durant la inauguració "el compromís ferm de l'Ajuntament de Castelló amb la cooperació" i ha agraït el treball de les organitzacions no governamentals, de les quals ha dit que són "la reserva ètica d'una societat profundament egoista".

Per la seua banda, el regidor de Benestar Social, José Luis López, ha reivindicat "la importància dels ajuntaments en matèria de cooperació al desenvolupament, educació per al desenvolupament i ajuda humanitària" pel que ha reiterat "l'aposta de Castelló de seguir invertint i treballant en aquest àmbit".

La sessió de treball que s'ha obert a continuació ha permès conèixer les polítiques municipals de cooperació, sensibilització i conscienciació dels ajuntaments de Quart de Poblet i de Castelló. La cap de Negociat de Cooperació Social i Solidaritat, Adelaida Lorente, ha recordat que Castelló porta 20 anys treballant en cooperació al desenvolupament i ha assenyalat com a dates clau l'any 2000, amb l'adhesió al Comitè d'Acció Humanitària i Emergències i 2004, quan ja s'habilita una partida específica d'educació per al desenvolupament i sensibilització.

Aquests diàlegs de cooperació per al desenvolupament, organitzats per la Coordinadora Valenciana d'ONGD i la Plataforma2015ymás -representats per Gonzalo Pareja i Maite Puertes- amb la col•laboració de l'Ajuntament de Castelló, pretenen ser un instrument útil per als agents valencians de cooperació, no solament per a millorar la qualitat de la nostra ajuda, sinó també per a facilitar la construcció d'una política de cooperació descentralitzada a l'altura del corrent solidari que la va impulsar.