19/10/2021
L'alcaldessa destaca el reconeixement que consolida a la ciutat com a referent nacional i internacional en el desenvolupament innovador
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha recollit hui el Premi Innovagloc al millor govern local innovador, atorgat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i la seua Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana. Una distinció que posa en valor les accions que s'han impulsat des de l'equip de govern per a avançar cap a un model de ciutat basat en el coneixement, i en la investigació sostenible a nivell social, econòmic i mediambiental.
El secretari general de la FEMP, Carlos Daniel Casares, ha entregat el premi a l'alcaldessa i a la regidora d'Innovació Digital, Monica Barabás, durant l'acte que ha tingut lloc en la seu de la FEMP. "El Premi Innovagloc contribueix a consolidar a Castelló com a referent nacional i internacional en el desenvolupament innovador", ha destacat Marco.
"És l'últim resultat de l'esforç en matèria d'impuls de la innovació que es realitza i pel qual Castelló ja ha sigut reconeguda anteriorment amb distincions com el Premi a la Ciutat de la Ciència i la Innovació i l'elecció per part de la Comissió Europea per a entrar en la xarxa Intelligent Cities Challenge, en la qual com a membre, la ciutat té l'oportunitat de treballar amb les ciutats més avançades en el camp de la innovació aplicada a entorns urbans i intercanviar aprenentatges i experiències per a continuar avançant", ha assegurat la primera edila. A més, l'alcaldessa ha recordat que Castelló forma part del consell rector de la Xarxa Innpulso, la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació, des de la qual es recolza l'aposta per la innovació i la gestió de fons europeus. "Agraïm a la FEMP i a la seua Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana la creació del Premi Innovagloc 2020 i el reconeixement de l'Ajuntament de Castelló, perquè ens ajuda a mantindre viva la nostra il·lusió per a afrontar els canvis que totes les administracions experimentarem en els pròxim anys", ha valorat l'alcaldessa.
"Per a concórrer a Innovagloc en la categoria de governs locals, l'Ajuntament de Castelló va analitzar els avanços i incorporació de solucions innovadores en 25 ítems", ha detallat la regidora d'Innovació Digital. Entre ells, el lideratge i compromís en relació amb el sistema de gestió de la innovació, la sistematització de la qual dins de la corporació va permetre la ràpida adaptació a les exigències que ha suposat la crisi de la covid-19. També la inclusió de la innovació en plans estratègics municipals com l'Estratègia Edusi de Castelló 2014/2020, l'Agenda Urbana Castelló 2030, el Pla estratègic d'ocupació 2016/2019, el Pla Smart City Castelló 2018-2022 i l'I Pla de Cooperació Internacional per al Desenvolupament i la Solidaritat 2019/2022, entre altres. També es van valorar els treballs de cara a l'aprovació del Pla de Transformació Tecnològica 2021/2026.
Uns altres dels aspectes rellevants són el foment del debat sobre la innovació i la modernització i la seua implementació amb els grups d'interés rellevants; la creació d'un ecosistema d'innovació compost per servidors públics, acadèmia, ciutadania, sector privat i organitzacions socials; o la creació i desenvolupament d'una nova cultura per a la innovació a través de la formació i la creació de laboratoris de coneixement. En aquest sentit, la candidatura de l'Ajuntament de Castelló ha exposat el seu procés de gestió del canvi i obertura cap a una nova cultura innovadora amb els seus diferents plans de modernització i impuls de l'administració electrònica.