17/01/2023
La Regidoria de Residus i Reciclatge de l'Ajuntament de Castelló engega una nova campanya de recollida de l'oli vegetal d'ús domèstic, amb el repartiment a la ciutadania de 13.000 embuts especials per a la seua separació emmarcat en el Pla Municipal de Residus. Sota el lema 'L'oli de cuina usat, al seu contenidor o a l'ecoparc', el Servei d'Educació Ambiental ha començat a informar sobre la necessitat de reciclar aquest residu i a distribuir uns embuts de color taronja amb una tapa especial que s'adapta tant a botelles d'aigua com de refresc, i que, una vegada plenes, cal dur al contenidor especial o a l'ecoparc.
El regidor de Residus i Reciclatge, Ignasi Garcia, que ha acompanyat als educadors ambientals en l'inici de la iniciativa, ha destacat que "un litre d'oli usat pot arribar a contaminar 40.000 litres d'aigua, que és l'aigua que pot gastar una persona en tot un any. Per tant, és imprescindible que aquest residu, una volta l'hàgem utilitzat en la nostra llar siga tractat de manera adequada". "El Servei d'Educació Ambiental de Castelló ha començat un repartiment d'embuts justament per a facilitar a les famílies aquest reciclatge; sobretot, perquè l'oli tractat adequadament, pot ser reutilitzat i reciclat al cent per cent. I, per tant, d'un residu molt contaminant acabem creant altres productes que utilitzarem en el nostre dia a dia", ha ressaltat el regidor.
Per a poder recollir els embuts i conéixer de primera mà els procediments de separació de residus domèstics i els beneficis ambientals que això genera en la salut ambiental de la ciutat i en avançar cap a un Castelló més sostenible, el ciutadà podrà apropar-se als punts d'informació que s'implementaran per tots els districtes de la ciutat. Aquesta setmana han estat, dilluns a Rafalafena, avui estaran al Mercat Central i divendres al Mercat del Grau; la setmana vinent a Doctor Marañón, Pintures de la Gasulla i Herrero, de 10.00 a 13.00 hores.
La ciutat compta ja amb 20 contenidors repartits per tota la ciutat, de l'avinguda Caputxins a l'avinguda València, Trullols, Herrero, Doctor Clarà o Benarabe, entre altres, a més dels ecoparcs fixos i mòbils, per a llançar aquest residu domèstic.
Cal tenir en compte que aquests residus produeixen embossos a les canonades domèstiques i el clavegueram que necessiten un tractament especial a les plantes de tractament d'aigües. A més, aquests taps representen un lloc ideal per a la proliferació de bacteris i es converteixen en un risc per a la població. Amb el seu reciclatge, els olis es poden reutilitzar, entre altres coses, per produir sabons, biocarburants i altres productes químics com ceres i vernissos.