30/12/2020
L'alcaldessa reitera l"aliança amb Europa "perquè és una gran finestra d'oportunitats per a avançar cap a ciutats més sostenibles, socials, inclusives i innovadores"
Castelló acomiada l'exercici 2020 amb nota en gestió de fons europeus de desenvolupament regional i tanca l'any amb un increment del 48% d'execució d'operacions cofinançades per FEDER i l'Ajuntament respecte a 2019.
La capital de la Plana va activar fa quasi tres anys la maquinària per a atraure fins a la ciutat la major inversió de fons europeus de la seua història: 20,2 milions d'euros per a impulsar fins a 2022 i en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat EDUSI, dotze operacions per a transformar la ciutat en el pla social, innovador i ambiental. Castelló ha executat ja projectes per import de 9.612.312,5 euros: quasi el 50% del total d'inversió procedent de Brussel·les.
"Europa ha jugat, juga i continuarà jugant un paper clau en la transformació de Castelló i del seu model urbà per a convertir-la en una ciutat innovadora, pionera, inclusiva i valenta en qüestions socials i ambientals", ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco. "En un moment complex com a societat a causa de la crisi sanitària mundial per la Covid-19, Europa emergeix com una aliada per a superar adversitats i generar oportunitats que ajuden a dibuixar un futur just i igualitari per a totes i tots", ha dit.
Marco ha ressaltat que en la "bona gestió de fons europeus" ha influït "la ferma aposta del nostre ajuntament, plasmada en el personal tècnic especialitzat amb el qual hem comptat per a supervisar, tramitar i canalitzar les ajudes del FEDER, la gran implicació de la plantilla tècnica municipal i la bona coordinació entre les regidories". Per a l'alcaldessa, "ha sigut un treball en equip que ha donat els seus fruits, com evidencien les xifres i els projectes ja materialitzats".
De les dotze operacions contemplades en EDUSI, sis estan ja operatives i a la disposició de la ciutadania. Es tracta del nou pont sobre el riu Sec per a salvar la barrera urbanística que encara existia entre el Raval Universitari i la carretera l'Alcora; l'ampliació de la xarxa ciclista en Casalduch, Gran Via i Ciutat del Transport; la remodelació i posada en valor del Camí La Plana per a reforçar la seua seguretat i convertir-ho en un corredor verd per a ciclistes i vianants; la reforma integral del parc de la Panderola del Grau; la millora de les parades de bus amb plataformes segures i accessibles; i el projecte d"eficiència energètica que inclou la renovació de la flota municipal amb vehicles elèctrics i de baixes emissions així com la substitució de l'enllumenat públic per tecnologia LED.
A més s'han adjudicat ja i començaran en breu la reforma integral de l'actual Casa de la Cultura per a construir un Centre d'Envelliment Actiu i Saludable per a Castelló; i els nous carrils bici en Pascual Asensio i Castell Vell. En el mateix tràmit es troba l'app per a optimitzar la gestió de les places d'aparcament reservat, la plataforma informàtica per a millorar la resposta ciutadana davant emergències i el nou portal web ciutadà.
"Castelló ha apostat per fer un salt qualitatiu en el pla local però amb la mirada posada a Europa, perquè juntes el ventall d'oportunitats com a ciutat innovadora, intel·ligent i que transita cap a una economia baixa en carboni, s'obri molt més", ha conclòs Marco.