05/02/2018
La iniciativa permetrà a 2.500 escolars de la ciutat de Castelló ser els primers a entrar i conéixer el Castell Vell.
El regidor d"Educació, Enric Porcar, i la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, han presentat en roda de premsa la que serà la segona edició de l"activitat "Tornem el Castell". Aquesta pretén oferir als grups escolars una experiència interactiva per tal de comprendre el context en que es van desenvolupar els esdeveniments fundacionals de Castelló de la Plana, mitjançant una sèrie d"activitats educatives i de dinamització a l"ermita de la Magdalena i al Castell Vell amb motiu de la proximitat de les festes de la Magdalena.
Es tracta d"una proposta educativa i cultural, en forma de dramatitzacions i tallers, amb la finalitat estratègica d"apropar als xiquets i xiquetes de segon i tercer cicle d"Educació Primària i primer cicle d"Educació Secundària a que coneguen els orígens de la ciutat fomentant el coneixement de la història local. El regidor Porcar ha explicat que "l"objectiu és que els xiquets i xiquetes recórreguen els voltants de la Magdalena i coneguen, a partir d"actuacions teatrals participatives i tallers, des de com es va construir la muralla del Castell Vell fins a com vivia la gent, com va ser la baixada a la Plana o com va arribar el Rei en Jaume".
Així mateix, Porcar ha expressat que "per a donar-li un punt més, aprofitarem perquè els xiquets i xiquetes entren al Castell Vell i siguen els primers de Castelló en conéixer el nostre castell de la mà de l"arqueòleg que ha dut a terme la restauració, Joan Palmer". El regidor d"Educació ha explicat que la proposta ha passat de realitzar-se en tres dies amb un sol torn, a desenvolupar-se en deu dies amb dos torns, cadascun amb 125 xiquets, el que comportarà que, quan finalitze el projecte, 2.500 escolars de Castelló hauran participat en aquesta activitat. A més, Porcar ha manifestat que "per fer d"aquesta eixida un aprenentatge realment significatiu, aquest dimecres farem una pujada amb mestres i professorat perquè puguen conéixer què és el que va a veure el seu alumnat i poder-ho treballar".
L"edil Ruiz ha anunciat que "l"any que ve, en aquestes setmanes prèvies a la Magdalena, els xiquets i xiquetes ja tindran museïtzat el centre d"interpretació, així com tota la ruta interna del castell i per tant la tasca del professorat serà molt més senzilla que ara". La regidora de Cultura ha afegit que el dia de la Romeria "tindrem personal a la porta del castell perquè cada hora i mitja puguen entrar un grup de persones acompanyades per personal especialitzat per a poder explicar el castell, malgrat que encara, malauradament, no tenim museïtzat ni el centre d"interpretació ni el propi castell".