22/10/2017

Dispensador de bosses i paperera de la platja canina.jpg

El regidor de Serveis Públics, Rafa Simó, insisteix que aquesta ha de ser una solució temporal i apel·la al civisme per a reduir la brutícia en els carrers per les deposicions de gossos.

La millora del contracte de neteja de la ciutat de Castelló no solament ha permès recuperar prestacions retallades en 2012 com l"aigualeig de carrers en districtes i grups perifèrics sinó que també ha suposat la incorporació de nous serveis. Amb l'objectiu de donar resposta a una de les demandes ciutadanes més comunes, la brutícia per presència d'excrements de mascotes en la via pública, l'Ajuntament de Castelló va decidir incorporar la neteja de deposicions en el carrer per a reduir les molèsties que genera a la majoria el comportament incívic d'uns pocs.

En sol quatre mesos, s'han retirat de prop de 9.000 unitats d'excrements de mascota. "Són dades que mostren la voluntat del Govern municipal per resoldre una queixa veïnal freqüent, però sabem que la solució definitiva passa per la conscienciació dels propietaris i que facen una tinença responsable de mascotes", ha apuntat el regidor responsable de Serveis Públics de l'Ajuntament de Castelló, Rafa Simó.

Aquesta mesura "té la vocació de ser una solució temporal per a minimitzar les molèsties que generen les actituds poc cíviques i insolidàries d'una minoria. Si tots els propietaris de mascotes compleixen amb la seua deure arreplegar les deposicions, aquests recursos podran destinar-se a altres accions per a seguir millorant la neteja de la ciutat i augmentar la nostra qualitat de vida", ha insistit l'edil.

L'Ajuntament de Castelló va apostar per millorar el servei de neteja al setembre de 2016, quan va acordar realitzar una inversió addicional d'1,5 milions d'euros anuals per a recuperar prestacions com l"aigualeig de carrers suprimits per l'anterior Govern del PP. A més a més, amb l'objectiu de sensibilitzar als propietaris de mascotes per a acabar amb un problema que afecta a tots, el Govern municipal també ha impulsat altres accions de conscienciació per a promoure la tinença responsable de mascotes, entre elles la necessitat d'arreplegar les deposicions, i afavorir així la convivència.

La Regidoria de Salut Pública, dirigida per Mary Carmen Ribera, ha impulsat campanyes com a Cosa de 2, en la qual es posa l'accent en la tinença de responsable i en la necessitat d'arreplegar les deposicions per a millorar la convivència. També ha organitzat passejos cívics per a fer un bon ús de les zones d'esplai caní i ensenyar com guiar a les mascotes fins a aquestes zones per a fer les deposicions. També s'han col·locat cartells en zones sensibles, com a entorns de col·legis o parcs, recordant que la sanció per no arreplegar els excrements pot ser de fins a 601 euros.

"El Govern municipal ha respost a una demanda veïnal freqüent pel comportament incívic d'una minoria, però som conscients que la vertadera solució passa per que els amos de mascotes siguen responsables", han apuntat els regidors Rafa Simó i Mary Carmen Ribera, els qui han apel·lat una vegada més a "la col·laboració ciutadana per a fer de Castelló una ciutat més amable en la qual viure".

Els qui pensen que per una vegada no passa res, als qui se'ls oblida la borsa, als qui dediquen més temps a amagar-se que a acatxar-se a arreplegar-la… ja tenen una dada per a la reflexió: 9.000 excrements arreplegats en quatre mesos. O si ho prefereixen, tirant mà del refranyer vindria a resumir-se en què no és més net qui més neteja sinó qui menys embruta.