26/04/2022

26-04-22 Balance de Escala Castello.jpg

​​​​​​​L'alcaldessa qualifica "d"èxit" l'esdeveniment que rep 95.000 visitants i es consolida com a reclam turístic internacional

 

Àudio d'Amparo Marco

 

La V edició d'Escala a Castelló ha sigut una edició de rècord, no sols per haver comptat amb el major nombre d'embarcacions participants fins hui (deu), sinó també pel nombre de visitants, que ha sigut de 95.000 en cinc dies, la xifra més alta de totes les edicions celebrades. Per dies, el dijous, coincidint amb l'arribada dels navilis, es van acostar 10.000 persones a Escala el divendres van ser 15.000; el dissabte, 25.000 visites; el diumenge, 35.000; i el dilluns, altres 10.000 visites.

Així ho ha donat a conéixer hui l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, qui ha qualificat "d"èxit" aquesta cinquena edició, al mateix temps que ha destacat que "el balanç demostra que Escala a Castelló està ancorada en el nostre port i és una aposta clara pel turisme familiar, un reclam turístic que posiciona estratègicament a Castelló com a referent nacional i internacional en esdeveniments mariners amb navilis històrics". "L'esdeveniment ha tornat amb més força que mai i ha recuperat tot la seua esplendor després d'haver viscut dos anys condicionat a la covid", ha ressaltat Marco. Les 95.000 visites d'aquest 2022 se sumen a les 178.000 que sumen les quatre edicions anteriors, per la qual cosa Escala a Castelló es consolida amb un total de 273.000 visitants des de 2018. Per edicions, en 2018 van ser 75.000 visitants; en 2019 altres 75.000; en 2020, 13.000 visites; en 2021, 15.000 visites; i en 2022, 95.000.

Escala a Castelló ha aconseguit el seu objectiu i ha batut rècords de participació i de visitants, que han pogut gaudir durant cinc jornades de més de 150 activitats gratuïtes. Entre elles, l'alcaldessa ha destacat la gran desfilada del dissabte; les Justes de Sète, amb les quals es reforça l'aliança amb Sète per a impulsar tots dos festivals mariners; la participació de l'Escola Nacional de Circ de Châtellerault, que tix vincles amb la ciutat germanada; i la taula redona organitzada per l'Institut de la Seda Espanya en el marc de la Jornada de Rutes i Galions per la Pau. Una cita amb la qual Escala a Castelló i l'Institut de la Seda Espanya han unit els seus projectes i accions per a consolidar el turisme sostenible. A més, Marco ha posat en valor les accions impulsades per a fomentar l'objectiu 14 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), la conservació i utilització sostenible dels oceans, les mars i els recursos marins; el patrocini de la Unesco, que reforça la projecció a nivell internacional i que confirma el caràcter educatiu i el compromís amb la recuperació de les tradicions marineres; i el cicle de conferències d'Escala al Mediterrani, que contribueix a difondre el coneixement de la història marítima.

Marco ha estat acompanyada en el balanç d'aquesta cinquena edició, pel president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó; el president del Real Club Nàutic de Castelló, Manuel Vidal; i en representació de la Fundació Nao Victoria, Fernando Viota. En la seua intervenció, Simó ha ressaltat l'estreta col·laboració institucional per a desenvolupar aquest esdeveniment i la ferma aposta de l'Ajuntament de Castelló "per esdeveniments diferenciadors quan ningú els tenia al cap".

Vidal, per part seua, ha posat en valor el treball conjunt amb el consistori per a impulsar activitats relacionades amb la mar i el seu coneixement entre els i les més joves, així com per contribuir a consolidar esdeveniments com a Escala a Castelló i ha explicat que en aquesta edició, han registrat 955 baptismes de mar, sobretot en vela i en piragüisme. Viota ha agraït el treball conjunt per a portar a Castelló les deu embarcacions històriques que han participat en aquesta edició: la Nao Victoria; el Galeón Andalucía; el vaixell de càrrega neerlandés Oostersheld; el bergantí Morgenster; el vaixell escola Mircea, de Romania; la goleta de la Generalitat Tirant I; el pailebot Pascual Flores, de Torrevella; el vaixell Ciutat de Badalona; el bergantí-goleta Cervantes Saavedra; i el patruller Infanta Cristina de l'Armada Espanyola.