20/05/2021

El Pla Estratègic serà aprovat en el pròxim Ple i planteja una inversió de 152 milions en cinc anys entre Administracions i inversió privada

La Regidoria d'Habitatge de l'Ajuntament de Castelló portarà al pròxim Ple Municipal del 27 de maig el programa d'actuació del Pla Estratègic d'Habitatge, que contempla dotze accions que tenen la finalitat de cobrir la necessitat d'habitatge en els pròxims anys, entre altres, actuacions per a mobilitzar habitatge buit de grans propietaris, ajudes al lloguer i la rehabilitació, i promoció d'habitatge pública. Es tracta d'un full de ruta estratègic amb què la que el departament de María Jesús Garrido pretén enrobustir l'accés a l'habitatge. Aquesta proposta planteja una inversió de 152 milions en cinc anys entre Administracions Públiques i inversión privada, corresponent el gruix a les ajudes per a lloguers i rehabilitació.

“En el Ple conclourem el procés d'elaboració del primer pla estratègic d'habitatge de la ciutat, que ha sigut elaborat per la cooperativa Espai Comú amb un pressupost de 50.000 euros. Al novembre vam presentar un diagnòstic que va posar de manifest que a Castelló hi ha una necessitat de 4.260 habitatges assequibles, 13.000 buides i la urgència de rehabilitar 7.000 habitatges. Ara abordarem el pla d'acció, que ens recomana actuacions que s'han de posar en marxa per a satisfer la necessitat d'habitatge. Algunes de les mateixes ja les tenim en marxa”, ha afirmat la regidora d'Habitatge, María Jesús Garrido.

La regidora ressalta que la proposta té l'objectiu “de garantir l'accés a un habitatge digne i adequat, reduir i previndre la vulnerabilitat urbana i millorar la qualitat i condicions de l'edificació”.

Entre altres mesures, recull l'elaboració d'un pla d'inspecció de vivendes buides, un registre de solars, la posada reserva de sòl municipal per a promoció púbica o en cessió a cooperatives, suport a fórmules alternatives i comunitàries d'accés a l'habitatge, ampliació del parc públic d'habitatge, ajudes al lloguer i rehabilitació i millores en l'accessibilitat d'habitatge.

El cost estimat del conjunt d'actuacions se situa en els 152 milions fins a 2025, dels quals 20,5 milions corresponen a ajudes al lloguer, 80 milions a ajudes per a rehabilitar, 4 milions per a ampliar el parc públic, i 42 milions per a millorar l'accessibilitat. Aquest finançament es dividiria entre diverses Administracions Públiques i també participaria la iniciativa privada en el cas d'accessibilitat i rehabilitació.

La regidora d'Habitatge destaca que ja es treballa en algunes d'aquestes accions com el Pla de Compra Pública, el decret de tanteig i retracte de la Generalitat, el pla de suport al lloguer del Consell que va beneficiar a 1.000 famílies de Castelló en 2020 amb un total de dos milions d’ajuda, i subvencions autonòmiques del Pla Renhata i municipals per a reformes d'interior. També ha començat els primers tràmits per a confeccionar un nou cens d’habitatges buits per a carregar el 50% de l'IBI en les de grans propietaris. Pròximament, Habitatge contractarà un estudi d'arquitectura per a localitzar habitatges buits i finques residencials amb la finalitat de mobilitzar la rehabilitació del parc immobiliari més antic i ajudar les comunitats de veïns a canalitzar la sol·licitud d'ajudes públiques.

D'altra banda, cal recordar que el Ple també aprovarà l'adhesió a la Xarxa Xaloc d'Habitatge, que reforçarà les polítiques d'habitatge amb la incorporació de quatre places laborals noves, que se sumaran a les quatre actuals de l'Oficina Municipal d'Habitatge.