07/03/2017
La vicealcaldesa i regidora d'Igualtat, Ali Brancal, ha desvetlat avui el nom del "Premi Olímpia 2017", antic "Dóna de l"Any", que en aquesta edició li serà lliurat a Carmen Peris.
El reconeixement es lliurarà demà dimecres, 8 de març, a partir de les 11.00 hores, en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Castelló, en l'Acte Institucional de Commemoració del Dia Internacional de les Dones, on també es donaran a conèixer els resultats dels jurats de la XXIV Edició del Concurs de Relats de Dones 2016 i de la VI Edició del Premi d"Investigació Històrica de les Dones a Castelló 2017.
Brancal ha explicat que el canvi de nom de la distinció que lliura cada 8 de març la Regidoria d'Igualtat, ha estat motivat perquè "entenem que l'anterior nom no acabava de fer justícia al sentit del premi, que va destinat a reconèixer la trajectòria d'una dona i el seu treball per la igualtat".
La nova denominació s'ha triat en honor a Olimpia de Gouges, escriptora francesa que va lluitar per la igualtat entre dones i homes en el marc de la Revolució Francesa i va escriure la primera declaració dels Drets de les Dones.
Brancal ha volgut destacar també "el procés de selecció perquè és participatiu ja que les diferents associacions del Consell d"Igualtat presenten, en nom propi o d'una altra associació, una sèrie de noms que es voten en el mateix consell".
El nom més votat enguany ha sigut el de Carmen Peris, presidenta d'honor de Patim, l'ONG centrada en les persones amb problemes d'addicció i en la marginació social, on la guardonada està present des dels seus primers passos al costat de Francisco López Segarra. Peris també va ser una de les fundadores de la primera associació de dones en el Grau: Aula Debat Dones del Grau. Carmen, com a ànima mater, ha sigut i és un dels motors d'aquesta associació, organitzant diverses activitats sempre dirigides a fomentar l'apoderament de les dones graueres
En el cas de Carmen Peris, una mescla de cor, ganes de defensar uns valors i una posició d'acció enfront de les injustícies socials, l'han portat durant més de 60 anys a col·laborar amb diferents causes, sobretot prestant especial atenció a les problemàtiques que concerneixen a les dones, a les conseqüències de les drogodependències i a les persones que es queden en els marges de la societat per la seua situació econòmica o que pateixen malalties.
És una dona que ha barallat dia a dia per conciliar la seua vida privada i familiar amb la seua dedicació a la vida pública. Carmen podria representar a totes aqueixes dones filles d'una època que van haver d'emigrar per a obtenir un futur millor. Aqueixes dones que, mentre treballaven a preu fet en l'estranger, van aconseguir crear llaços en la distància, que van aprendre el valor de la solidaritat per a superar les dificultats. Aqueixes dones que van tornar a la seua terra per a construir un futur millor que el passat que els havia tocat viure.