03/03/2017

El Govern Local mostra la seua satisfacció per que aquest decret salvaguarda la Romeria, "un element fonamental i un dels símbols per excel·lència de les nostres festes".

El Ple del Consell ha aprovat avui el decret pel qual es declara Bé d"Interès Cultural Immaterial la Romeria de les Canyes de Castelló. El decret recull la descripció del bé, del seu protocol de celebració i dels rituals que el composen, entre els quals destaquen, el volteig de campanes; la despertà; la missa de romers o missa de canyes i la romeria pròpiament dita, amb el recorregut fins a l"ermita de la Magdalena i el retorn dels romers a la cocatedral de Santa Maria. A més de la declaració com a Bé d"Interès Cultural, el decret estableix també un seguit de mesures de protecció i salvaguarda del bé.

Així mateix, s"especifica que la gestió de la Romeria dels Canyes serà exercida per l"Ajuntament de Castelló, que decidirà sobre els aspectes materials i immaterials, així com sobre el desenvolupament dels actes de la festivitat anual.

La Romeria de les Canyes, que se celebra anualment el tercer diumenge de quaresma, constitueix un ritu d"afirmació identitària col·lectiva i de commemoració històrica per a la ciutat de Castelló, al realitzar-se el recorregut fins al lloc on estava situada la població abans del seu trasllat en 1252. Els inicis de la romeria es remunten a 1375, quan sorgeix com processó penitencial medieval associada a períodes de carestia, malalties o sequera. Va passar a ser anual a mitjan segle XVI i va continuar celebrant-se, encara que amb certes interrupcions. En 1750 es recupera amb un sentit cívic i commemoratiu del trasllat de la població, fet que es reafirma en 1831 quan l"ajuntament va acordar l"assistència de la corporació a la romeria.

L"alcaldessa, Amparo Marco, ha mostrat la seua satisfacció per aquesta declaració ja que la "Romeria de les Canyes és un element fonamental i un dels símbols per excel·lència de les nostres festes". Marco també ha destacat la importància d'aquesta declaració de cara a potenciar la internacionalització de les Festes de la Magdalena, "hem d'aprofitar totes les eines que tenim al nostre abast per a donar a conèixer les nostres festes més enllà de les nostres fronteres, promocionar la ciutat a nivell mundial, augmentar l'atractiu turístic de Castelló i aconseguir que les festes siguen un revulsiu econòmic" ha explicat.

Per la seua banda, la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha manifestat estar "molt contenta de que per fi les festes de la Magdalena vagen a més amb un altre BIC com és el de la Romeria de les Canyes, que proclama una cosa tan important com el bressol dels nostres orígens amb l"anada i la tornada a la Magdalena"