05/08/2024

 

05 d'agost de 2024.- El Primer Tinent d'Alcalde i regidor de Serveis Públics, Sergio Toledo, acompanyat per la Tinenta d'Alcalde del Grau, Ester Giner, i el regidor de Medi Ambient, Cristian Ramírez, han participat aquest matí en una jornada de conscienciació per a l'erradicació d'abocadors il·legals a la ciutat de Castelló. Una cita informativa que ha tingut lloc en la confluència del camí *Ullal de la Comare, en l'encreuament amb camí de la Donació.

 

En aquesta compareixença també ha sigut present el Comissari de la Policia Local, Francisco Javier Catalán, així com educadors ambientals i diversos tècnics municipals.

 

Sergio Toledo ha comentat en primer lloc que, per a l'equip de govern “el Pla Estratègic de Neteja és una prioritat i els abocadors incontrolats són un objectiu a erradicar, amb la col·laboració de tots. Per descomptat sumant mitjans de l'Ajuntament però apel·lant a la conscienciació ciutadana”.

 

L'edil ha continuat apuntant que “precisament abordem aquesta jornada ara, en ple estiu, perquè és quan la Marjalería s'ompli de gent, per l'època vacacional i, per tant, és quan es poden incrementar les infraccions, simplement perquè a major número de gent que habita en la zona, major probabilitat de gent infractora”.

 

Toledo ha recordat així mateix que “fa un any, l'alcaldessa Begoña Carrasco ja va ser ací en la Marjalería per a parlar dels mitjans amb els quals combatem aquestes pràctiques il·legals de depositar estris, restes de poda, fem i voluminosos on no està permés”.

 

Multes de fins a 100.000 euros

El regidor ha posat l'accent en la voluntat de conscienciació a la ciutadania, però també ha volgut insistir “que l'abocament de residus en punts no autoritzats suposa una infracció que implica multes lleus fins als 2.000 euros i de caràcter greu que poden arribar als 100.000 euros”.

 

Sergio Toledo ha anunciat que el balanç de l'estiu de 2023 es va saldar amb 26 multes per depositar fem en llocs no autoritzats, unes multes interposades per part de la Unitat de Protecció Mediambiental i Animal de Policia Local (UPROMA) responsable de les labors de vigilància, protecció del medi ambient i control d'abocaments. Mentrestant, en el que portem en la present campanya iniciada l'1 de juliol s'han comptabilitzat ja cinc denúncies per aquest motiu.

 

L'objectiu és rebaixar fins a erradicar aquest tipus de males pràctiques. Per això, de nou usarem els tres drons de la Unitat del UPROMA, que reforçaran eixes labors de vigilància, estaran a ple rendiment igual que les patrulles destinades a previndre la proliferació d'abocadors il·legals”, ha insistit.

 

Les vigilàncies preventives l'estiu passat es van realitzar en torns de demà, de vesprada i de nit, implementant-se principalment els divendres i els dissabtes entre les 20.00 h i les 02.00 hores. I enguany continuarem en aquesta línia”, ha dit.

 

Toledo ha fet una crida “a la convivència veïnal i que es deixen de tirar abocaments incontrolats en diferents punts de la ciutat. És fàcil perquè tenim un telèfon gratuït de recollida d'estris si necessiten tirar-los. Hi ha punts tant d'ecoparcs mòbils com l'ecoparc fix per a reciclar i poder tirar els diferents abocaments. Però en cap cas ha de ser un dels punts d'abocaments incontrolats. Això és una cosa que han de conéixer tots els castellonencs i que han de saber també que hi haurà conseqüències si decideixen deixar-los en eixos punts il·legals”.

 

Els punts més sensibles, on l'estiu passat es van detectar abocaments incontrolats van ser zones com: Camí de la Donació; Ullal de la Comare; Camí Mota esquerra del Riu Sec; Camí Fileta; Camí Enramada; Camí Penyeta Roja; a la Ciutat del Transport; Camí Serradal i Camí d’Enriera, entre altres”, ha compartit Toledo.

 

 

Pla de Neteja amb 12 milions d'euros

El regidor de Serveis Públics s'ha referit de nou al Pla Estratègic de Neteja “una aposta ferma del govern per mantindre la ciutat neta, en tots els seus racons. Un pla que hem augmentat fins als 12 milions d'euros”.

 

No obstant això, Toledo ha recordat que “de res serveix que destinem més recursos econòmics a la neteja si després no hi ha col·laboració ciutadana per a mantindre la ciutat neta. Per això, apel·lem, de nou, a la col·laboració i al civisme, en definitiva, a la responsabilitat de cadascun”.

 

Accions d'Educació Mediambiental

El regidor de Medi Ambient, Cristian Ramírez, ha agraït la labor de la Policia Local i ha volgut pel seu costat “agrair el treball que estan fent els educadors ambientals durant tot l'any i especialment en aquestes dates en les quals a la Marjalería arriba moltíssima gent. Per això és important que eixa conscienciació arribe a totes les cases perquè d'això depén tindre una Marjalería neta”.

 

L'edil ha recordat així mateix que “s'estan realitzant unes labors de neteja tant viària com de séquies i camins molt importants en la zona. I, a pesar que estem incrementant aquesta neteja, hem de continuar apel·lant a eixa conscienciació ciutadana”.

 

Pla de Neteja de la Marjalería

Ester Giner, com a Tinenta d'Alcalde del Grau, també ha apuntat que “fa poc vam tindre l'assemblea dels veïns de la Marjalería i el que més reivindicaven va ser la neteja i manteniment de camins. Per això, des de l'Oficina de la Marjalería, en coordinació amb les regidories de Serveis Públics i Medi Ambient, estem treballant en la posada en marxa d'un Pla de Neteja de la *Marjalería, perquè tots els camins i totes les séquies estiguen en bones condicions. Ja continuarem treballant així per a tindre una Marjalería millor”.

 

Per part seua, el Comissari Francisco *Catalán ha destacat la labor “tant del Uproma, com de la Policia de Proximitat i el Grup d'Intervenció de Proximitat” i apuntat que “quant a les dades d'aquest estiu, des de l'1 de juliol portem 5 infraccions detectades, 2 d'elles ja denunciades i 3 en procés d'investigació”.

 

Català ha volgut també “apel·lar a la col·laboració de la ciutadania perquè ens traslladen tota aquella informació que disposen ja que ens resultarà d'utilitat per a atallar aquesta problemàtica que, per sort, va a menys”.