22/02/2017
Ali Brancal ha explicat les iniciatives que, des de l"Ajuntament, s"han portat a terme per a lluitar per la igualtat entre dones i homes.
La vicealcaldessa de Castelló i regidora d'Igualtat, Ali Brancal, ha participat aquest matí en la jornada "Dones i treball. S"avança cap a la igualtat al món laboral?", organitzada per l"ACV Tirant lo Blanc i el Bloc d"Estudiants Agermanats i que ha estat centrada en la situació de les dones al món laboral deu anys després de l"aprovació de la llei per la igualtat efectiva entre homes i dones i els avanços que s"han fet en aquest camí.
Així, la vicealcaldessa de Castelló ha donat a conèixer la seua tasca a l"Ajuntament de la capital de La Plana, parlant de la perspectiva de la dona al món de la política i de la seua visió del paper de les dones al món com a regidora d"Igualtat a l"Ajuntament de Castelló.
Brancal ha apuntat que la seua principal tasca a l"Ajuntament és la de treballar pels drets de les dones i incidir en què això de la igualtat no és només una cosa de dones, "no és una lluita només nostra. Si no assumim que aquesta lluita ha de ser transversal, no avançarem mai". A més, com a representant política ha recordat que és important que, des dels diferents nivells de representació pública, "assumim la necessitat de tindre dones al capdavant dels governs del país, perquè som nosaltres qui aportem una nova visió d"horaris, de metodologies de treball, de respecte entre companys, de llenguatge i, fins i tot, de maneres de decidir".
La regidora d"Igualtat també ha apuntat que les dones treballadores "encara ara hem de suportar la condescendència, els qualificatius sexistes, el menyspreu i, fins i tot, les burles. Per això és tan important la implicació de les institucions en la lluita cap a la igualtat, perquè amb decisions polítiques podem anar canviant el món, i podem optar per perpetuar la situació o fer moure la societat cap als canvis".
La vicealcaldessa ha fet un repàs per les iniciatives més importants dutes a terme des de la Regidoria d"Igualtat de l"Ajuntament de Castelló com són els pressupostos amb perspectiva de gènere, que permeten que cada despesa pressupostada porte aparellada una valoració de l"impacte de gènere i que eviten que "des de l"administració local seguim contribuint a perpetuar les desigualtats".
Un altre aspecte important ha estat l"elaboració d"un estudi de l"impacte de gènere en l"elaboració del Pla General, en el que l"Ajuntament està treballant actualment, "la ciutat es dissenya per a uns usos dels quals s"exclou moltes vegades les dones, que tenen necessitats diferents".
"Hem acabat el projecte dels Patis Coeducatius, en el qual hem treballat amb les escoles com aprendre noves maneres per a que xiquets i xiquetes compartisquen espai", ha argumentat Brancal. Altres exemples dels quals ha parlat la vicealcaldessa han sigut l"Escola de Matí i Vesprada, per facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar, o el projecte Castelló Igualitari, per empoderar les associacions de dones des del punt de vista del feminisme.
Ali Brancal ha finalitzat argumentant que "el meu treball com a càrrec públic institucional i també orgànic dins del meu partit, fa que la meua vida siga un poc complicada de gestionar, igual que ho és per a altres polítics homes. Però el fet de ser dona política afegeix pressions de l"entorn que et pregunta com compatibilitzes feina i família, una pregunta que no reben mai els homes que es dediquen a aquesta professió. I a més, la pressió d"haver de demostrar dia a dia que et mereixes el reconeixement que als teus companys homes se"ls pressuposa amb el càrrec. Nosaltres, les dones, ens l"hem de guanyar amb cada acció, cada dia".