17/07/2020

20200717_Castell_Vell.jpg

Cultura prepara una visita guiada per al pròxim 25 de juliol en què es podran visitar les estructures descobertes

La regidora de Cultura, Verònicia Ruiz, i l’edil d’Obres i Projectes Urbans, Rafa Simó, han visitat aquest matí els treballs arqueològics que està portant a terme l'administració municipal en les rodalies del Castell Vell. Acompanyats per l’equip que realitza els treballa, Ruiz i Simó han conegut de primera mà les troballes d’aquesta intervenció, que va començar ara fa un mes, i que han permés trobar part de l’urbanisme del mateix poblat i confirmar la presència d’una torre vigia que podria haver estat construïda entre els segles X i XI.

Per a Ruiz, «la informació que s’ha obtingut en aquestes excavacions, les primeres en molts anys, és de gran valor per a entendre millor la nostra història, però també representa un punt de partida fonamental per plantejar qualsevol actuació a futur en què es vulga consolidar les restes trobades o realitzar noves intervencions». El regidor d'Obres i Patrimoni, Rafa Simó, ha destacat que "amb aquestes troballes arqueològiques es demostra que el Castell Vell és un lloc on encara ens queda molt per descobrir, per això cal seguir invertint per conservar i per ficar en valor el nostre patrimoni".

Així, entre els descobriments més rellevants destaquen els vora 500 metres lineals de la muralla que envoltava l’antic poblat, una estructura en què també s’ha trobat un accés en rampa des de l’exterior en la cara est. Fora de la zona emmurallada s’han trobat multitud d’estructures del que els experts consideren que són cases i s’està estudiant la seua cronologia i relació amb el Castell.

La intervenció dirigida per Pablo García també ha permés confirmar la presència d’una torre exenta al castell, la qual també és original del segle XI, segons estimen el experts. Aquesta seria anterior a la construcció de les muralles del castell i s’hauria utilitzat com a torre defensiva.

A més d’aquestes troballes, l’equip ha descobert la presència d’una senda de dimensions molt reduïdes que donava accés a l’alcassaba des de la zona coneguda com la Sang del Moros. La via comunicava l’alcassaba amb la part del pla.

Portes obertes i visita guiada, amb reserva

El MUCC ha organitzat una jornada de portes obertes amb visita guiada per al pròxim dissabte 25 de juliol que serà gratuïta per al públic. No obstant, i per tal de garantir que es respecten totes les mesures sanitàries preventives, serà necessari reservar la plaça prèviament.

Les visites seran a les 10.00, les 11.00 i les 12.00 hores i tindran un aforament màxim de 20 persones per torn. La reserva prèvia es pot formalitzar al correu electrònic info@mucc.es o mitjançant el telèfon 964 735 217, en horari de dilluns a divendres de 8.00 a 14.00 hores. Es recomana acudir amb calçat còmode, protecció solar i aigua. Serà obligatori l’ús de mascareta i mantenir la distància de seguretat durant el recorregut.