11/02/2019
Marco ha reivindicat el talent femení i el paper del sector per al turisme en la presentació del Congrés de Gastronomia i Vi.
La cinquena edició del Congrés de Gastronomia i Vi de Castelló, que gira al voltant del lema "Enguany cuinen elles", queda inaugurada hui, 11 de febrer, en el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Així doncs, fins dimecres que ve un total de dotze dones especialistes en el sector protagonitzaran, batent rècord en inscripcions, tres jornades carregades de talent, creativitat, pluralitat, innovació i futur. En aquesta primera sessió matutina, on les xefs Estrella Michelín, Lucía Freitas i Carolina Sánchez han reivindicat el paper de la cuina dolça, han assistit al voltant de 140 persones.
A la presentació de l'esdeveniment han assistit l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; la regidora de Turisme a l'Ajuntament, Patricia Puerta; i el xef Estrella Michelín i imatge de Castelló Gastronòmic, Miguel Barrera. En l'acte, Marco ha posat en valor el talent femení "en un sector masculinitzat on cada dia intervenen més dones". A més de donar una major visibilitat a les xefs, el congrés "trau a relluir la nostra riquesa gastronòmica, un món de sensacions que trau profit tant del mar com de la muntanya", ha assegurat l'alcaldessa.
Com a presidenta del Patronat de Turisme, Patricia Puerta, ha destacat el paper que juga la marca Castelló Gastronòmic, sota la qual s'agrupen aquesta i altres iniciatives que "col·loquen a la ciutat en el mapa del turisme gastronòmic". Per part seua, Marco ha predit que "aquest Congrés donarà molt que parlar, però ho farà pel talent i les grans aportacions per a afrontar un millor futur turístic per a la nostra ciutat".
Puerta ha agraït "l'excel·lent acolliment" rebut en aquesta edició, que té lloc en CDT Castelló i Gasma. "Hem superat el miler d'inscripcions en un esdeveniment que espera inspirar altres maneres de cuinar i de viure la gastronomia en tots els sentits" ha afegit l'edil.
Dins dels sabors tradicionals, les primeres ponents, Lucía Freitas -del restaurant A Tafona (Santiago de Compostel·la)- i Carolina Sánchez -del Ikaro (Logronyo)-, han volgut dedicar la seua aportació a les postres, un plat que segons elles no es valora prou.
Entre els plats que ha elaborat Freitas, es troba un gelat de kiwi, poma verda i iogurt grec; o el batejat com "l'Índia", cuinat a base de mango. La xef ha posat l'accent en la importància del producte fresc a costa de l'excés de sucres. Per part seua, Carolina Sánchez ha introduït una innovadora fusió, com és la cuina equatoriana i espanyola, mitjançant plats com l'anomenat Canelazo o l'elaborat amb xocolate equatorià Pacari.
A continuació, la cap de sala del restaurant Alejandro (Roquetas de Mar), Encarnación Ruiz, ha posat en valor la cuina tradicional del municipi d'Almeria amb plats com el "Roger de roca sense treball"; tomaca Raf i all blanc; o farinetes amb cazón i caldo de pimentó.
A Ruiz li ha seguit la ponència sobre la Ruta del Vi de Les Useres a càrrec d'Alba Saura, en la qual la periodista ha explicat com ha influït aquesta ruta en el turisme de la comarca. La ponència s'ha culminat amb tast de vins inclosa de la mà de Cellers Les Useres. Finalment, la xef María José Martínez, del Lienzo (València), oferirà un taller anomenat "Bocades d'alta gastronomia", en el qual elaborarà snacks de presentació per a posteriorment donar-los a provar als assistents.