08/07/2018
L'alcaldessa diu que el refugi antiaeri de la plaça Tetuán és un testimoniatge permanent de la crueltat de les guerres.
L'alcaldessa, Amparo Marco, considera que "la recuperació de la memòria dels derrotats és la recuperació de la dignitat". Així es manifesta després de l'obertura al públic del refugi antiaeri de la plaça Tetuán, després de la rehabilitació impulsada des de la Regidoria de Cultura. "Castelló tenia un deute moral amb les víctimes del franquisme i l'estem començant a pagar. L'Ajuntament està complint la seua responsabilitat amb la Història", afirma.
Marco ressalta les obres realitzades en el refugi com "un pas més en les polítiques de la memòria que volen posar fi, d'una vegada per sempre, a les injustícies dels que van viure el terror del feixisme". En eixe sentit, reclama l'aplicació de la Llei de la Memòria Històrica, que pretén mantenir la memòria de les víctimes, dignificar-les, oferir-les l'homenatge que es mereixen i recuperar les seues històries, les seues biografies i les infàmies que van patir".
El refugi de la Plaça de Tetuán és, en la seua opinió, "un testimoniatge permanent que mostra la crueltat de les guerres i les seues conseqüències per a la població civil". I afegeix que "serà una forma que conèixer la història de Castelló que durant molt temps va estar oculta i contribuirà a la consolidació de la cultura de la pau i, també de lluitar contra l'oblit i recordar als milers d'homes i dones, molts d'ells anònims, que van pagar amb la seua vida la defensa per la llibertat i la justícia".
L'alcaldessa recorda la importància de les administracions per a recuperar la normalitat democràtica en l'àmbit de la memòria històrica. Les Corts Valencianes van aprovar a l'octubre de 2017 la Llei de Memòria Democràtica i per la Convivència de la Comunitat Valenciana. "L'Ajuntament de Castelló, la Generalitat Valenciana i el nou Govern d'Espanya treballem en la mateixa línia de defensa dels drets civils", diu.
Les obres d'adequació del refugi antiaeri de Tetuán han tingut un cost de 64.000 euros i han sigut sufragades amb càrrec a les inversions del pressupost municipal de l'Ajuntament de Castelló. El refugi va ser construït en 1937 per a protegir a la població civil dels bombardejos i atacs de l'aviació i armada franquistes durant la guerra civil. A partir d'ara s'integra en el Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC).