15/09/2022

L'alcaldessa detalla en el Debat sobre l'Estat de la Ciutat les accions per a generar oportunitats i millorar el benestar de la ciutadania

L'Ajuntament de Castelló ha celebrat hui l'últim ple de Debat sobre l'Estat de la Ciutat d'aquest mandat, en el qual l'alcaldessa, Amparo Marco, ha anunciat un decàleg de mesures "dirigides a reforçar la resposta davant les dificultats de l'economia, incidint en la protecció de la classe mitjana treballadora i de la majoria social". Unes línies estratègiques que ha desglossat després de realitzar un balanç de gestió, amb 152 milions d'euros d'inversió des de 2015 fins a l'actualitat, que converteix a l'Ajuntament de Castelló en l'administració més inversora de la província. "Aquesta inversió ha situat el benestar ciutadà en el focus de l'acció política i institucional, generant oportunitats per al dinamisme econòmic i la creació i consolidació d'ocupació digna, i aportant certitud i seguretat en la presa de decisions justes i solidàries", segons ha apuntat Marco.

Respecte al decàleg de mesures anunciat per Marco, destaca l'aposta per la inversió pública com a motor de dinamització i estímul econòmic, amb l'execució de projectes per valor de 40 milions d'euros; la congelació de la pressió fiscal global i la reducció de la tributació en la mesura que les circumstàncies ho permeten, amb bonificacions, baixades i pròrrogues de les mesures d'ajust fiscal; i la reducció del deute municipal, amb l'objectiu de deute 0. A aquestes tres se suma l'aprovació del Pla General com a eina per a la recuperació econòmica; el reforç del Pla Estratègic d'Ocupació per a mantindre el ritme de contractació i el descens de l'atur; l'increment de la quantia per a les beques i ajudes de recuperació del talent; i la presentació a les noves convocatòries de fons europeus.

Altres accions són l'impuls de mesures per a incrementar, encara més, l'ús del transport públic, com la reducció del 30% bitllet d'autobús vigent des de l'1 de setembre; la subvenció a una nova tanda de bons de comerç per a afavorir el consum de proximitat; i l'ampliació de les ajudes a les famílies i classe treballadora, com el bo escolar, que s'ha posat en marxa aquest curs per a facilitar la tornada al col·le al setembre.

Balanç de gestió

Quant a la gestió, l'alcaldessa ha posat en valor el treball realitzat per l'equip de govern en uns anys marcats per la pandèmia de la covid i per la guerra d'Ucraïna. En aquest sentit, ha destacat la resposta municipal "amb una inversió pública que s'ha multiplicat fins a aconseguir els 152 milions d'euros en els dos últims mandats, entre les inversions finançades per l'Ajuntament i per la Unió Europea". "Els últims informes de la patronal Seopan i de la Cambra de Contractistes de la Comunitat Valenciana destaquen el lideratge inversor de l'Ajuntament de Castelló, amb 9 milions d'euros en el primer semestre de 2022. Som l'administració més inversora de la província", ha detallat Marco.

"Castelló és una ciutat líder en la gestió de fons europeus, ocupa els primers lloc en els ránking de llibertat econòmica per a l'emprenedoria i té una economia municipal sanejada que dona suport a les polítiques de dinamització", ha apuntat l'alcaldessa. En aquesta línia, ha indicat que "el deute municipal a llarg termini està al mínim, en un 17,3%, sis punts menys que a l'inici d'aquest mandat, i quasi 50 punts menys que quan comencem a governar, i hem eixit del Pla d'Ajust".

"La fiscalitat justa ha sigut una de les nostres principals preocupacions. Per això, hem impulsat rebaixes que han esmorteït els efectes econòmics de la pandèmia i, ara també, de la pujada de preus global". A destacar, l'estalvi de 3,3 milions a la ciutadania en 2022 en reduir la recaptació de l'IBI. La previsió d'ingressos per IBI urbà en aquest any ha descendit un 5,5% respecte a 2014 gràcies a les tres rebaixes de valors cadastrals impulsades des de 2017 i a la reducció del gravamen del 0,85 en 2014 al 0,69 actual. En aquest curs polític també s'ha escomés la tercera rebaixa del ICIO des de 2015, passant del 3,25% en 2021 al 3%, una modificació fiscal que suposa un estalvi de 157.884 euros per al conjunt d'empreses i autònoms. També es va ampliar la suspensió de la taxa d'obertura fins a juny de 2022, la qual cosa implica un estalvi al teixit empresarial de 180.000 euros.

Marco també ha fet referència al període mitjà de pagament, que està en la xifra més baixa dels últims anys, amb una mitjana de 12 dies. Respecte a l'ocupació, "l'Ajuntament ha creat 2.819 llocs de treball en tres anys i hem aconseguit les xifres d'inserció d'abans de la crisi de 2008", ha assegurat l'alcaldessa. "En aquest any s'ha augmentat el pressupost de Benestar Social un 5,74% fins a aconseguir els 17,41 milions, mentre s'ha incrementat la inversió en ocupació un 16% fins als 7,2 milions, la qual cosa representa un 600% més que en 2015", ha destacat la primera edila.

Marco ha destacat, a més, els objectius prioritaris per a l'any vinent i per als quals vindran, com el desenvolupament de l'Agenda Urbana que es concreta en el Pla d'Acció Local, amb 16 grans actuacions i que serà fonamental en el pròxim període de fons europeus. "Aquest serà el paraigua que abaste les grans polítiques de transformació ciutadana en les pròximes dècades", ha ressaltat.