18/11/2017
L'alcaldessa de Castelló advoca per reforçar les polítiques municipals contra el canvi climàtic.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, destaca els efectes que per al medi ambient pot tenir la aprovació de les bonificacions fiscals en l'impost de vehicles per a fomentar l'ús de les energies renovables i la reducció de la contaminació. L'ordenança fiscal de l'impost contempla que els cotxes elèctrics, els híbrids i aquells que utilitzen l'hidrogen com a combustible es beneficien d"una reducció del 75% en el rebut a pagar durant els cinc primers anys des de la seua matriculació.
Aquesta mesura s'uneix a la bonificació del 50% de la quota íntegra de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) també per l'ús d'energies renovables per a potenciar l'ús d'instal·lacions per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia provinent del sol. Aquest percentatge és el màxim que permet aplicar la Llei Reguladora de les Hisendes Locals. La reducció del consum d'altres energies més contaminants també tindrà un efecte positiu sobre el medi ambient urbà.
Marco destaca el paper dels municipis en la implantació de mesures efectives per a lluitar contra el canvi climàtic. "Les polítiques per a afrontar els nous reptes mediambientals s'impulsen des d'Europa, però també per part de cada govern estatal, autonòmic i sobretot municipal", indica. "Des de l'Ajuntament de Castelló estem treballant en la construcció d'un model de ciutat sostenible i amable amb el medi ambient de forma transversal, des de totes les regidories", afirma.
L'alcaldessa afirma que les mesures fiscals tenen un efecte doble. D'una banda es baixa la pressió fiscal als contribuents compromesos amb la causa ambiental i, per un altre, es col·labora de forma activa en la reducció de la contaminació atmosfèrica provocada pel tràfic o el consum elèctric. En eixe sentit, recorda que Castelló està adherit al denominat Pacte dels Alcaldes, que té com a objectius principals la reducció en un 40% dels gasos d'efecte hivernacle fins a 2030, l'adopció de mesures per a atenuar el canvi climàtic i el desenvolupament d'accions a favor de l'energia sostenible.
Castelló forma part de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents, amb altres 65 ciutats, un organisme que fomenta l'intercanvi d'experiències per a desenvolupar un model de gestió municipal sostenible, així com millorar la qualitat de vida dels ciutadans, mitjançant l'estalvi energètic, la mobilitat sostenible, l'administració electrònica i la seguretat.