21/10/2022

Acto inaugural Japo en Castello

La nova iniciativa arranca amb la participació de l'ambaixador, una taula redona sobre sostenibilitat energètica, una xarrada i música

Les primeres jornades d’El Japó a Castelló han començat hui amb l'acte inaugural a càrrec de l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i de l'ambaixador del Japó a Espanya, Kenji Hiramatsu, els qui han destacat els llaços que uneixen a Castelló amb el Japó com reflecteix l'agermanament amb Ube City segellat en 2019 i es plasmen en propostes com aquestes noves jornades que fins al diumenge traslladaran la cultura nipona a diversos espais de la capital.

En la seua intervenció, l'alcaldessa ha ressaltat "la importància de continuar reforçant els vincles entre Castelló i el Japó amb la materialització de noves iniciatives com aquesta, El Japó a Castelló, que promouen l'intercanvi d'experiències entre totes dues cultures a través de la música, la gastronomia, les exposicions, tallers, exhibicions o el cinema". "Castelló i el Japó es tornen a trobar en el camí de la concòrdia i l'amistat. Després del Fòrum España-Japó i del Congrés Internacional España-Europa-Japó, que vam acollir en 2019, i després de la trista pandèmia, tenim la fortuna de retrobar-nos i mirar junts cap al futur", ha assegurat Marco. "Amb l'agermanament, Castelló i Ube estem establint una relació viva, que enfortisca a les dues ciutats i genere beneficis per als dos territoris", ha apuntat. "Volem convertir Castelló en el pont que enllaça els dos països, que Castelló siga la porta per al Japó a Espanya i Europa i que Ube City siga la porta per a Espanya al Japó i Àsia", ha ressaltat. "Tenim desafiaments ambiciosos i volem continuar obrint llits de col·laboració econòmica, industrial, educativa, turística, cultural, esportiva i social", ha incidit Marco.

Després de les paraules de l'alcaldessa, s'ha projectat un vídeo enviat per l'alcalde d’Ube City, Keiji Shinozaki, en el qual ha destacat la rellevància de l'agermanament de les dues ciutats des de 2019, que va establir les bases d'un intercanvi institucional, cultural, social i econòmic.

L'ambaixador del Japó a Espanya, per part seua, ha oferit a continuació una lliçó magistral, a la qual ha seguit una taula redona empresarial sobre sostenibilitat energètica i les inversions entre Espanya i el Japó. Moderada pel president del Tribunal Econòmic Administratiu de l'Ajuntament de Castelló (TEAM), Ramón Vilarroig, han participat: el president d’UBE Corporation Europe, Bruno de Bièvre; el responsable de Qualitat i Medi Ambient de Porcelanosa, Jorge Fabregat; la directora del Grup d'Investigació Japó de la Universitat de Saragossa, Carmen Tirado; i el president del Cercle Empresarial Japó Espanya, Jorge Lasheras.

La programació continua amb una xarrada sobre l'exposició Tsukioka Kōgyo: el pintor del teatro Noh, a càrrec del professor de la Universitat de Saragossa David Almazán, a la Casa dels Caragols. I tanca la primera jornada un concert de Barcelona Taiko en la plaça Major.

Programació per a dissabte i diumenge

Per a demà dissabte, 22 d'octubre, s'ha programat una exhibició d'arts marcials en el Passadís de les Arts del parc Ribalta, a les 10.00 hores, amb la participació de Aikikan, Temple Marcial Kyokushin, Budokan i Gimnasio Distrito 10. A les 11.00 hores li seguirà un show cooking de cuina de fusió Espanya i el Japó, impartit pels xefs Miguel Barrera i Pedro Salas, en la plaça Santa Clara. I a les 12.30 hores, en el templet del Ribalta, es farà la xarrada El arte del arreglo floral, per la professora Sonoko Inoue de l'Escola Japonesa de Ikebana Sogetsu. Ja a la vesprada, a les 16.30 hores, es farà una xarrada sobre el gravat japonés ukiyo-e, del professor de la Universitat de Saragossa David Almazán, a la Casa dels Caragols; i a les 18.00 hores, en el Menador, es projectarà cinema japonés, amb la pel·lícula Dad’s Lunch Box.

El diumenge 23 el programa serà matinal i es concentrarà a la sala de conferències del Menador. Començarà a les 10.30 hores amb una xarrada-demostració de sumi-e, El espíritu de la tinta, a càrrec de l'artista Rebeca Roca. Li seguirà, a les 11.30 hores, la xarrada Introducción al kanji, la escritura ideográfica japonesa, a càrrec del professor de la Universitat de Saragossa Paco Barberá. I acabarà l'última jornada d’El Japó a Castelló amb el taller d'origami impartit pel director de la Escuela-Museo de Origami de Zaragoza EMOZ, Jorge Pardo, a partir de les 12.30 hores.

Les jornades d’El Japó a Castelló estan organitzades per l'Ajuntament de Castelló amb la col·laboració de l'Ambaixada del Japó a Espanya, el Grup d'Investigació Japón de la Universitat de Saragossa i la Generalitat Valenciana, i amb el patrocini d’UBE i Porcelanosa.

 

 


​​​​​​​