20/07/2017
L'alcaldessa visita els dos principals pous de proveïment, que proporcionen la meitat dels 45 milions de litres que es consumeixen diàriament durant els mesos d'estiu.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha visitat hui juntamente amb el el cap de Servei en la capital de la Plana de Facsa, Manuel Breva, i altres tècnics els pous municipals de proveïment d'aigua "Camí Pedrera" i "Aljubs", dos de les principals instal•lacions que subministren aigua potable per a consum a la ciutat de Castelló i que estan gestionats per Facsa. En concret tots dos pous, situats al costat de la carretera CV-10, proporcionen el 50% dels més de 45 milions de litres d'aigua que Castelló utilitza diàriament durant els mesos d'estiu.
L'origen de l'aigua amb la qual es proveeix a la ciutat és 100% subterrani i, segons han remarcat l'alcaldessa i els tècnics "el subministrament està totalment garantit, ja que ambdues instal•lacions disposen d'un important marge de reserva".
Marco ha subratllat la importància "de tenir garantit el subministrament d'aigua per a consum humà en una època especialment sensible com l'estiu" i ha aprofitat per a fer una crida a la població per a "seguir fent un consum racional i el més eficient possible d'un recurs vital com l'aigua". En aquest sentit, ha recordat que "hi ha xicotets gestos quotidians que són essencials per a fer un consum òptim d'un ben essencial i compartit com és l'aigua".
L'aigua d'aquests dos pous destaca especialment per la seua qualitat i compta amb totes les garanties tant des del punt de vista sanitari com en relació al compliment de tots els paràmetres físics i químics que la normativa vigent estableix per a l'aigua potable destinada al consum humà.
En aqueix sentit, l'Ajuntament de Castelló i l'empresa concessionària Facsa han desenvolupat diferents iniciatives de forma conjunta per a preservar aquest recurs natural i promoure una gestió més responsable de l'aigua, com la utilització d'aigua regenerada i de menor qualitat per a l"aigualeig de carrers i el reg de jardins.
A més, des de l'empresa també s'han promogut diferents accions per a millorar l'eficiència energètica d'aquests pous, ja que l'origen subterrani de l'aigua fa necessari l'ús d'energia addicional per a captar i impulsar aquest recurs natural fins a la superfície. En aqueix sentit, la incorporació de noves tecnologies i desenvolupaments propis han permès obtenir distintius com la certificació UNE EN ISO 50001 en gestió energètica i la UNE EN ISO 14001 en gestió ambiental.
Durant la visita l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat la necessitat de seguir avançant en l'eficiència en la gestió de l'aigua i s'ha referit a les instal•lacions de el "Camí Pedrera" com a "exemple d'estalvi energètic en el seu funcionament, ja que el pou disposa dels últims avanços tecnològics, la qual cosa li permet mantenir al llarg de tot l'any un rendiment òptim amb un mínim consum d'energia".