03/02/2018
L'informe de l'alcaldessa destaca l'accent en benestar social, ocupació i habitatge.
El pressupost de l'Ajuntament de Castelló per a 2018 accentua la inversió en el benestar social, l'ocupació i l'habitatge. El ple municipal sotmetrà a votació el 6 de febrer el projecte econòmic elaborat per l'equip de govern i recolzat pels partits signataris del Pacte del Grau. "Castelló tindrà uns pressupostos que volen ser el motor del vertader canvi social amb polítiques d'ocupació, sostenibilitat, innovació i rellançament econòmic que reduïsquen la desigualtat social i propicien el benestar públic de la ciutadania", segons s'arreplega en la memòria elaborada de l'alcaldessa, Amparo Marco, i inclosa en l"expedient.
El ple sotmetrà a votació un pressupost de 176 milions d'euros, un 3% superior al de l'any anterior i el de major quantia de l'última dècada. Un pressupost en el qual Marco destaca, també, la gestió de projectes finançats amb fons europeus. L'Ajuntament ha rebut una ajuda de 10 milions d'euros de la UE, que es complementaran amb altres 10 milions de fons municipals. La modernització d'infraestructures i l'aprovació del Pla General seran dues fites a aconseguir en els pròxims mesos.
La despesa pública en 2018 potència la creació d'ocupació. El programa Jornals de Vila passa d'1,3 a 2,4 milions d'euros. La inversió municipal en programes i tallers d'ocupació s'eleva a 6,8 milions d'euros, que s'executaran en coordinació amb el Pla Estratègic d'Ocupació (2016-2019). El Consorci del Pacte Local per l'Ocupació es reforça i disposarà de 872.500 euros. "El Govern municipal permet l'accés a treballs de qualitat a les persones amb majors dificultats d'accés al mercat laboral", indica.
La memòria d'alcaldia destaca la potenciació de l'àrea social del pressupost. Una de les novetats és la creació d'una nova partida per a adquisició d'habitatge, d'un milió d'euros. Puja la consignació en educació, família i infància, atenció a la dependència, cultura, transport urbà, recollida de residus i modernització i innovació tecnològica. Destaca també l'impuls al Pla Estratègic de Turisme i l'aplicació d'una nova política fiscal municipal, ajustada a la realitat econòmica de les famílies. Finalment, incideix en la implantació de la perspectiva de gènere en el pressupost per a incrementar la lluita contra les desigualtats socials.
L'informe de l'Alcaldia destaca l'augment, en un 3,4%, de les aportacions als patronats municipals d'Esports, Turisme i Festes. A més, es destaca l'augment de les subvencions a les ONG de Cooperació al Desenvolupament, eliminades pels anteriors governs, i la creació de noves ajudes per al lloguer social, persones amb discapacitat, microcrèdits i l'engegada del Pla de Recuperació del Talent.