08/01/2018
L'alcaldessa de Castelló presideix la Comissió de Seguretat i Convivència de l'organisme.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, anuncia que la Comissió de Seguretat i Convivència de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies promourà la creació d'una nova ordenança reguladora de la celebració d'espectacles, activitats recreatives i actes públics. Marco és presidenta de l'organisme de la FEMP dedicat a coordinar la seguretat pública.
"Els ajuntaments estem compromesos amb desenvolupar al màxim les polítiques de seguretat pública, amb la finalitat de garantir el màxim benestar i tranquil·litat a la ciutadania", indica Marco, que destaca que els actes amb assistència massiva de persones, tant públics com a privats, deuen comptar amb la màxima coordinació de totes les administracions públiques.
Marco destaca la necessitat que tenen els ajuntaments de comptar amb una regulació a nivell local que done solucions a les situacions d'una elevada concentració de persones. La recent celebració de la cavalcada de Reyes, a Castelló, ja ha sigut objecte d'una especial atenció per part de l'Ajuntament, que va aprovar un pla d'emergències específic.
Els actes de les festes locals són una altra de les preocupacions dels governs municipals. La Magdalena congrega diàriament a milers d'assistents, tant de la ciutat com de fora, i compta amb celebracions amb una gran participació, com és el cas de la Romeria de les Canyes i el Pregó. En aquests casos, els ajuntaments han de fer front a un ampli dispositiu que mobilitza a desenes de funcionaris, amb costosos recursos econòmics.
L'alcaldessa considera que l'experiència de Castelló sobre la seguretat en els espais públics pot ser compartida amb altres ajuntaments, perquè hi haja un intercanvi d'informació sobre la gestió en un àrea tan sensible com la de la seguretat pública. En l'última reunió de la FEMP, Marco va presentar el model policial de proximitat de Castelló perquè servisca de punt de partida per a altres ciutats espanyoles.
La iniciativa Proxpol és un sistema de de gestió policial fonamentat en la proximitat, que s'ha desenvolupat en col·laboració amb la Càtedra Eurocop de Prevenció del Delicte de la UJI. El model es basa en una participació veïnal contínua i sistemàtica de la gestió policial de la convivència en la qual té importància la participació veïnal. La idea és que hi haja una relació fluïda i permanent entre el cos policial i la societat a la qual es presta el servei. Així s'aconsegueix un diagnòstic sobre la labor de la Policia Local i s'incrementa la sensació de seguretat i convivència ciutadana