08/07/2019
L'alcaldessa destaca la cooperació entre sector privat, institucional i acadèmic com a motor de desenvolupament econòmic i social.
"La distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació és una oportunitat per a unir llaços amb el sector privat i acadèmic i impulsar l'economia de Castelló", així ha explicat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, la seua intenció d'emprar aquest reconeixement per a impulsar l'estratègia I+D+I municipal en aquesta legislatura. Marco ha assegurat que "aquesta serà la legislatura de l'enlairament econòmic i social de Castelló".
En aquest sentit, des de fa tres mesos la capital de la Plana forma part de la Xarxa Innpulso, la qual va en línia amb l'Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i Innovació i amb el programa europeu Horitzó 2020. Així, un dels objectius és reconèixer i promoure la innovació a l'Ajuntament, que, segons Marco, "és la clau del progrés de qualsevol ciutat, així que a partir d'ara, Castelló enfortirà, encara més, la seua aposta per la innovació i el de suport al teixit empresarial, i intercanviarà experiències de les millors pràctiques amb els municipis que conformen la xarxa, a fi de generar noves oportunitats de desenvolupament".
Castelló com a ciutat innovadora
L'Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d'Innovació reconeix el paper dels ajuntaments com a agents d'innovació i estableix que la Xarxa Innpulso és una plataforma estratègica per a potenciar la innovació a les ciutats. Els cursos i fires de Castelló Crea (l'Agència de Desenvolupament Local), el finançament a projectes d'innovació social, les beques Talent Ciutat de Castelló, la marca Castelló Gastronòmic per a la promoció del territori de cara al turisme, entre altres accions, han contribuït en gran manera a la diversificació del teixit empresarial i suport a emprenedors, un dels aspectes clau a tindre en compte en avaluar la candidatura.
També es va tindre en compte l'ús innovador que se li ha atribuït a la ceràmica, mitjançant parades del Tram amb bancs calefactors, jocs interactius, semàfors i passos de zebra intel·ligents i revestiment en instal·lacions esportives que absorbeixen l'òxid de nitrogen.
Altres iniciatives reconegudes han sigut l'estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat Transforma Castelló, la participació en el projecte internacional Unalab per a desenvolupar accions urbanes innovadores, i el reconeixement del Ministeri de Transició Ecològica per la primera 'supermanzana', la reestructuració de les línies d'autobús i la millora d'accessibilitat i dels camins escolars.
Quant als serveis públics i transparència informativa, destaquen els processos de participació ciutadana per a definir projectes urbanístics, l'assemblea ciutadana per a rendir comptes sobre la gestió municipal o la incorporació del Pla d'Implantació de l'Administració Electrònica.