17/05/2021

20210517_Corts.jpg

L'alcaldessa destaca el paper del municipalisme com a ens gestor i la importància de blindar la cooperació institucional

Àudio d'Amparo Marco

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha comparegut en la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local de les Corts Valencianes, en el debat amb motiu del Projecte de Llei del Fons de Cooperació Municipal, en el qual ha abordat el paper que juguen i han de jugar els municipis i els ajuntaments en el desenvolupament de les polítiques públiques valencianes.

Marco ha destacat “l'autonomia i el finançament” com a elements clau que s'articulen en el Fons de Cooperació Municipal, que ha d'incidir en el compliment dels objectius per als quals es va concebre, que són prestar als municipis l'assistència econòmica per a millorar els seus recursos; i contribuir als serveis desenvolupats des de l'Administració municipal malgrat ser competència d'altres organitzacions.

“El Fons de Cooperació Municipal és un acte de justícia que ha de suposar un punt d'inflexió en la relacions de les administracions públiques. Queda clar el valor estratègic del local. I cal aprofitar aquesta conjuntura per a donar el definitiu impuls al municipalisme”, ha explicat l'alcaldessa. “Però és necessari persistir. I un mitjà per a aconseguir aqueix objectiu és la consagració del Fons de Cooperació dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat Valenciana”, ha apuntat.

En aquest sentit, Marco ha recalcat que “cal reivindicar amb força el finançament autonòmic just, però en el mateix debat és necessari incardinar l'exigència d'un finançament local just”. “L'avantprojecte de llei que ara es tramita aprofundeix en la defensa de la segona descentralització. La Generalitat demostra la seua vocació municipalista i atorga al local el reconeixement polític i administratiu que s'ha guanyat”, ha remarcat.

En la mateixa línia, l'alcaldessa ha incidit en què “els ajuntaments necessiten estabilitat financera per a afrontar els reptes de la gestió” i ha defensat el nou projecte de llei. “No es pot estar en mans de la discrecionalitat, de l'eventualitat de la conjuntura política, ni de les temptacions clientelistes que poguera tindre algun govern en el futur. Per això, volem blindar la cooperació institucional; volem acabar amb els desequilibris i desigualtats; i volem reforçar el municipi com a gran ens gestor de les polítiques del benestar”, ha enumerat la primera edila.

“El projecte de llei assenyala que els municipis i les entitats locals menors podran destinar els recursos que reben al desenvolupament general de les seues competències, sense vinculació a un objectiu o finalitat concret. Compartim aqueixa aposta per l'autonomia local, per la capacitat plena dels municipis i també advoquem per un paper cooperador de les diputacions”, ha dit. Respecte a les diputacions, Marco ha ressaltat el compromís de la Diputació de Castelló en aquest nou model de finançament municipal.

A més, l'alcaldessa ha destacat el Pla Resistir com a exemple de cooperació entre administracions per a contrarestar els efectes de la pandèmia. I ha destacat que l'Ajuntament de Castelló ha implementat mesures directes i indirectes per a contindre els efectes en l'economia productiva i en les economies domèstiques per valor de 12,3 milions d'euros, reivindicant així el paper del municipalisme i d'un finançament just que els permeta fer front a les necessitats de la ciutadania.